Сряда, 08 май 2024

08.05.2024

Последвайте ни

Две фирми от Добрич са завели дела заради отказана помощ по Ковид-мерките

Две фирми от Добрич съдят Управляващия орган на ОП „Иновации и конкурентноспособност“ за откази да им бъде предоставена безвъзмездна финансова помощ по Ковид-мерките.

И двете фирми са поискали помощта по процедурата „Подкрепа на микро и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“ заради намален оборот, съобщи за Про Нюз Добрич ръководителят на Административния съд в Добрич Красимира Иванова. Те са получили откази заради установена нередовност в документите в подадените от тях проектни предложения.

В единия случай съдът се е произнесъл в полза на фирмата, която е кандидатствала за финансова помощ от 4 739 лева, а другото дело е отложено.

Кметът на община Генерал Тошево пък е обжалвал решение на ДФ „Земеделие“ за налагане на финансова корекция от 38 150 лева. Поради нередовност на самата жалба тя е оставена без разглеждане.

През 2020 година в Административният съд в Добрич образува 30 дела по жалби на физически и юридически лица, в това число общини, по Закона за управление на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове.

Преобладават делата по жалби на общините, които са общо 22.

Образуваните дела са по жалби, свързани с наложени финансови корекции или отказ за финансиране по ОП „Иновации и конкурентноспособност 2014-2020, ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020, Програма ИНТЕРРЕГ V-A Румъния – България 2014-2020г., Оперативна програма „Околна среда“, Програма „Опазване на околната среда и климатични промени 2014-2021г.“ 

c