Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Запръстяват димящия терен с отпадъци от лавандула в Добрич

Продължава да дими теренът на фирма „Тривива“ ООД, който се подпали в нощта на 1 ноември и обгази Добрич. Няколко тежки машини към момента продължават запръстяването и разстилането на отпадъците от лавандула, които изпълниха града със задушлива смрад, видя екип на Про Нюз Добрич. Миризмата все още се усеща слабо в района до фотоволтаичния парк. Живеещи наблизо споделиха, че в понеделник едва са завели децата си на детска градина заради обгазяването.

Нов димен ужас над Добрич

От РИОСВ - Варна съобщиха днес, че при проверката им на 2 ноември е констатирано, че на площ от около 2 дка тлеят и частично горят отпадъци от преработка на етерично-маслени култури (лавандула), образувани от дейността на „Тривива“ ООД. Дружеството е организирало запръстяването на терена със специализирана техника.

От инспекцията допълват, че при пробовземанията и по всички контролирани замърсители няма задействани алармени стойности на апаратурата.

На „Тривива“ ООД е дадено предписание за преустановяване и недопускане изгарянето на отпадъци от етерично-маслени култури и е съставен акт за установяване на административно нарушение съгласно изискванията на Закона за управление на отпадъците. За нерегламентирано изгаряне на неопасни отпадъци законът предвижда имуществена санкция в размер от 1400 до 4000 лева за юридически лица.

Санкционират фирмата, допуснала Добрич да бъде обгазен

От дружеството не пожелаха да разговарят с журналисти от Про Нюз Добрич.

c