Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Германец спи под сергия за зеленчук в Добрич, прибират го в психото в Карвуна

Йозеф Щефан Хафеншер – 62-годишен германски гражданин, предизвика суматоха на т.н. площад „Стария орех“ в Добрич.

От няколко дни германецът живее в празен щанд за търговия със зеленчуци, спи буквално под щанда. Предизвиква недоволството на живеещите в района, разказаха шофьори от стоянката за таксита там. Бос, мръсен, гладен, жаден и видно не с всичкия си.

Днес от общинска полиция са вдигнали сергията, моторът му също е прибран.  Швейцарката Елизабет фон Гасер, която живее в района на Добрич, разказа пред Про Нюз Добрич, че го е виждала преди 7-8 години у нейни близки. Дошла днес на мястото със своя приятелка да се увери, че е той, след като видяла снимки във фейсбук. Казал, че е гладен и жаден и Елизабет му купила храна и вода. Преди години той разказвал, как иска да осъществи своя бизнес идея – да продава немски вурст в България. Даже правил дегустация.  Двете жени разказаха, че когато дошли хората от общинската полиция, той бил вътре в щанда. Органите на реда били внимателни с него.

Междувременно Йозеф показа медицинско свидетелство от отделението по Съдебна медицина при варненската болница „Св. Анна“. От него става ясно, че му е констатирано ожулване и кръвонасядане. В документа се казва също, че на 20 октомври след полунощ в Добрич четирима охранители са го били, била повикана полиция, а полицаите също му нанесли удари. Не се разбира кой е дал тази информация, вероятно самият Йозеф.

По-късно този следобед дойде и директорът на Държавната психиатрична болница в с.Карвуна д-р Нягол Няголов. Оказа се, че Йозеф е лежал там, както и в Психодиспансера в Добрич, заради психиатричен проблем.

Д-р Няголов каза пред Про Нюз Добрич, че германецът може да бъде настанен в болницата утре, тъй като днес няма свободен изолатор. „Трябва да бъде в изолация минимум 10 дни. Рисков е, тъй като е безпризорен и може да е носител на вируси. Той има белодробна патология, едва диша в момента и кашля“, каза д-р Няголов.

Тази вечер Йозеф вероятно ще пренощува в Психодиспансера. Ако откаже, може да бъде принуден със съдебна процедура. По думите на д-р Няголов той и преди е бил настаняван по този начин в психиатрична институция.

Хора, които познават германеца, разказват, че той получава немска пенсия, която му пращат негови близки. Скитал с мотора си из България, по Черноморието, а и в други държави.

c