Бизнес Туризъм

Спешна държавна помощ и достъп до Евро средства искат туроператори за да оцелеят

Спешна държавна помощ за преодоляване на сериозните проблеми пред сектора в условията на коронакризата

С това искане, браншовите организации на българските туроператори и туристически агенции днес апелираха за спешна грантова програма, специално разработена в подкрепа на тяхната ликвидност, както и достъп до европейски средства.

Туроператорската дейност е най-пострадалият сектор на икономиката в условията на безпрецедентната криза и единственият, който в продължение на седем месеца не е в състояние да работи. Причината – много затворени граници и уплашени хора.

Въпреки светкавично нахлулата коронавирусна зараза, наложила радикална промяна в бизнес средата в туристическия сектор, в страната все още няма обявени фалити. Българските туроператори са едни от малкото в Европа, които до момента не са получили нито един лев целева подкрепа, заявиха от СТТА „Обединение бъдеще за туризма“, БАТТА – Асоциация на българските туроператори и туристически агенции, БАТА – Българска асоциация на туристическите агенции и Сдружение „Туризъм“.

От организациите обаче са категорични, че продължават да се борят за своето оцеляване, за запазването на работните места в бранша и на своя бизнес.

снимка: БГНЕС

„Имайки предвиди какво се случва в останалите европейски страни, ние считаме, че може да се намери възможност туроператорите да излязат от тази ситуация коректно, а интересите на клиентите им да бъдат защитени“, заяви Байко Байков от Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори.

От своя страна председателят на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти Димитър Попов поиска по-добра обосновка на решенията за налагане на ограничителни мерки, които вземат здравните власти у нас.

Туроператорите настояват за спешна грантова програма, специално разработена в подкрепа на тяхната ликвидност, както и достъп до европейски средства. От бранша искат и спешна програма за целево кредитиране с участието на Българската банка за развитие и нейния принципал – Министерство на икономиката. Представляващите браншовата структура на родните туроператори апелират и за продължаване на анти-ковид програмата за субсидиране на чартиращите туроператори с по 35 евро на седалка, както и за ремахване на изискването за максимален брой седалки.

Новината с добър знак, която присъстващите съобщиха, бе задоволството от положителното взаимодействие с настоящия вицепремиер и министър на туризма Марияна Николова.

източник: БГНЕС

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *