Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Потомка на командир А. Дяков и общественици почетоха паметта на героя от боевете за Добруджа

На 13.09.2020 г. се навършват 104 години от смъртта на полковник Антон Дяков – български офицер, герой от Първата световна война. За тазгодишното честване в добруджанското село, носещо името на именития български командир, бе дошла и Иванка Боянова – родственица на офицера.

"Тя беше посрещната сърдечно от жителите на селото. Събралото се множество изслуша разказа на Живко Марков от отдел „Нова и най-нова история“ на Регионален исотрически музей – Добрич, за подвига на българските войници и офицери на Добруджанския фронт по време на Първата световна война", разказаха от РИМ - Добрич - участници в събитието.

Полковник Дяков командва 19-и пехотен Шуменски полк. Военното формирование участва в боевете за Тутракан на 5 и 6 септември 1916 г. След падането на града продължава да води бойни действия в Добруджа. На 13.09.1916 г. части на полка се сражават край село Азаплар (сега Полковник Дяково). Тук пада убит и полковник Дяков. Първоначално е погребан в селото, а впоследствие костите са пренесени във Военното гробище-мемориал в град Добрич. От 1942 г. селото носи името на полковник Дяков.

Иванка Боянова положи цветя на паметната плоча на полк. Дяков, поставена в едноименното село. Цветя бяха положени и на гроба на полковник Дяков във Военното гробищ в град Добрич.

c