Водещи новини - дясно Здраве Общество

Вдигат заплатите на медиците и ваучери за “първата линия”, допълнително 19 млн. лв. за общинските болници

“До края на 2020 г. в системата на българското здравеопазване ще влезе допълнителен финансов ресурс в размер на над 250 млн. лв. Ще има увеличение на заплатите на медиците на първа линия в борбата с COVID-19 с 30%, считано от 1-ви август до края на годината. Това ще рефлектира върху 6 000 души”. 

Това заяви министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов.

Предстои да бъде отпуснато финансиране за апаратурното оборудване на здравната система. То е предназначено за закупуване на апаратура, както и за лични предпазни средства и дезинфектанти, стана ясно още по време на брифинга в Министерството на здравеопазването.

“Ще има увеличение на средствата по Наредба 3. Ще бъдат отпуснати 11,3 млн. лв. – 9,5 млн. от тях ще бъдат за 44 болници със структури, в които се лекуват пациенти с инфекциозни заболявания, включително такива с COVID-19”, каза още Ангелов.

“За общинските болници до края на годината ще бъдат отпуснати 19 млн. лв., които ще бъдат разпределени между над 70 лечебни заведения”, уточни здравният министър.

Ще има увеличение на клиничните пътеки със средно 10%. “Има изключително недофинансиране на някои пътеки, където този процент ще бъде по-висок, а в по-добре финансираните – по-нисък”, обясни министър Ангелов.

Отпускат се и туристически ваучери на стойност 210 лв. за медиците на първа линия в борбата с COVID-19. “Те ще осигуряват 7 нощувки в държавни структури в системата на туризма. Това ще струва 15 млн. лв.”, посочи той.

“До момента Министерството на здравеопазването е закупило 317 апарата за дихателна реанимация. Предстои те да бъдат разпределени между университетските болници. Ще бъдат закупени и 133 такива апарата за общински болници”, съобщи още Костадин Ангелов.

В НЗОК до края на годината ще бъдат отпуснати 126 милиона лв. допълнително, като те ще бъдат достатъчни за увеличение с 10% на всички дейности, свързани с лечение на пациенти в лечебните заведения.

„Ефектът от това увеличение ще бъде средно с 10% на клиничните пътеки. Имаме изключително недофинансирани клинични пътеки – при тях процентното увеличени ще е по-високо, а на добре финансираните клинични пътеки процентът ще е по-нисък. Ще работим по принципа на справедливостта“, отбеляза Ангелов. 

Брифинг в Министерство на здравеопазването

Брифинг в Министерство на здравеопазването

Публикувахте от Новините на NOVA в Вторник, 28 юли 2020 г.

източник: NOVA

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *