Здраве Общество

РЕШЕНО: До 30.09 ще важат издадените от ТЕЛК решения

Срокът на валидност на всички ТЕЛК-решения ще бъде удължен до 30.09.2020 г., съобщиха от Здравното министерство.

По този начин ще се избегне струпването на много хора на едно място и ще бъде намален рискът от заразяване с COVID-19. За целта гражданите ще имат на разположение допълнително време, в рамките на което да набавят необходимата им медицинска документация за освидетелстване от лечебни заведения, медицински специалисти и лаборатории.

Ангажимент за това пое министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на среща с представители на гражданската инициатива „Системата ни убива“. За целта, Министерството на здравеопазването се ангажира да предложи законови промени за удължаване валидността на ТЕЛК-решенията. 

Според членовете на „Системата ни убива“, ако срокът на решенията не бъде удължен, здравето на много хора с увреждания и най-вече на децата, е застрашено. “Расте рискът за хората от малките населени места, които са принудени да пътуват до големите градове, за да подготвят своята медицинска документация за явяване пред съответните ТЕЛК състави. Нараства опасността и за онкоболните пациенти, при които за освидетелстване и преосвидетелстване се изисква значителен обем документация.” Това посочиха още от гражданската инициатива.

Министър Ананиев припомни, че с последните нормативни промени в областта на медицинската експертиза ТЕЛК комисиите могат да вземат решение само по документи, без да е наложително явяването за преглед на място. Изключенията са малко и за тях съществуват ясни правила.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *