Събота, 04 май 2024

04.05.2024

Последвайте ни

Петима с коронавирус се лекуват в МБАЛ Добрич, предстои изписване на първите

Петима са положителните с Covid-19 пациенти, които се лекуват в Отделението по инфекциозни болести на болницата в Добрич, съобщи за Про Нюз Добрич началникът му д-р Венета Йовева. Там е и майката на приетото вчера 12-месечно бебе, но като придружител, а не като болен.

Взети са тестове във връзка с критериите за дехоспитализация, чакат се резултатите. Необходим е един отрицателен резултат, според последните инструкции, за да бъдат изписани болните, и да се предадат за 28-дневно наблюдение в условията на домашна карантина от личния лекар. Те ще останат 28 дни под карантина вкъщи и наблюдението се осъществява от личния лекар, обясни д-р Йовева. В края на карантинния период от заразените с Covid-19 ще трябва да се вземе още един PCR текст, за да се получат два отрицателни резултата и да се счита, че пациентът е излекуван.

Предстои изписване на първите трима постъпили в отделението пациенти. Единият е млад мъж от с. Стефан Караджа, който се завърна от Англия. Другият е мъж на 44 години от Добрич, дошъл от Австрия Втрият е от Добрич и се е върнал от Австрия.

Предстои да бъде изписана и 26-годиша жена от с. Оброчище, която е била във Франция. Нейният 50-годишен баща беше в по-тежко състояние и все още го лекуваме. Той е в стабилно подобрено състояние, няма температури, но трябва да се завърши курсът на лечение. Изискват се медицински показания, при които може да се изпише. При него, най-вероятно, това ще се случи към 14-ия ден, тъй като той беше приет с пневмония“, обясни д-р Йовева.

Бебето, което е най-младият заразен с коронавирус в България, е с лариготрахеит. Състоянието му е стабилно. Д-р Йовева обясни, че като клинична картина няма нищо по-различно от протичането на ларинготрахеит при други вируси – нито по-тежко, нито по-леко. Има типичните признаци – ларенгиална кашлица. За момента няма място за притеснение – няма тенденция на влошаване на неговото състояние, стабилно е.

Спазват се всички изисквания. Всеки пациент с Covid-19 се настанява в самостоятелна стая със санитарен възел. Няма кръстосване на болни, съмнителни, персонал и т.н., категорична е д-р Йовева.

c