Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Гратисен период за маските - гражданите имат срок да се снабдят с тях до събота

Ще има гратисен период за маските до 00.00 ч. в събота. Това съобщи ген. Мутафчийски. Той обясни и на какви места са задължителни.

"В закона за здравеопазването е формулирано какво точно е обществено място. Има въпрос за телевизионното студио - то не е такова място, защото има контролиран достъп.

Редица други не са с контролиран достъп - магазини, аптеки, метро, обществен транспорт, посещения в болници, при личния лекар, в банка, административна държавна или общинска приемна, КАТ, където няма контролиран достъп."

"Знаете, че има противоречиви версии за носенето на маски. СЗО по-скоро не препоръчва носенето на маски от здрави лица. Основните източници, които ползваме, за въвеждането на мерки, са Китай, Южна Корея, Израел и някои други големи държави. От Израел от снощи маските са задължителни, каза ген. Мутафчийски във връзка с вчерашната заповед на здравния министър Кирил Ананиев за задължително носене на маски на обществени места.

Припомняме, че размерът на глобата, която може да бъде наложена за неспазване Заповедта на здравния министър за задължително носене на маска на открити и закрити обществени места, е 5 000 лева.

Дефиницията за обществено място е колкото ясна, толкова и податлива на тълкувания

В най-общ аспект, общественото място е територия, на която хората могат да се появят внезапно по всяко време.

Примери: автобусна спирка, парк, детска площадка, образователни заведения, медицински учреждения, градски транспорт. 

Какво е обществено място?, се нарежда сред най-често задаваните въпроси (особено след влязлото в сила извънредно положение). Безспорно, липсва категорично определение за това във всеки регулаторен акт. Съществуват обаче отделни признаци, позволяващи тълкуване на обстоятелството какво законодателят визира чрез този термин. 

Категорично, след като не е залегнало в закона, определението за обществено място не може бъде отнесено към - нечий частен дом, сграда, гараж и пр., поради обстоятелството, че това е лична собственост на човек, и влизането без позволение от собственика се счита за незаконно.

Освен градските съоръжения - паркове, улици, автобусни спирки, в категорията обществени места попадат и институциите, предоставящи обществени услуги. Съответно, болници, клиники, училища, университети, колежи, детски градини и др., предоставящи сходни услуги, също отговарят на това определение.

c