Водещи новини - дясно Добрич Каварна Общество

Каварна изпреварва Добрич по вложените чуждестранни инвестиции

Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в предприятията от нефинансовия сектор в област Добрич към края на 2018 г. възлизат на близо 312 млн. евро, което е с 15.4% повече в сравнение с предходната година, съобщават от Териториално статистическо бюро – Североизток, отдел „Статистически изследвания – Добрич“. Техният дял в общия размер на направените чуждестранни инвестиции в страната е 1.3%. По размер на чуждестранните инвестиции област Добрич заема 11-то място в страната.

През 2018 г. най-голям е обемът на направените преки чуждестранни инвестиции в промишления сектор. Там са вложени 228 млн. евро. В сектор „Операции с недвижими имоти” преките чуждестранни инвестиции са близо 54 млн. евро, като ръстът спрямо предходната година е над 81%.

Тези две дейности заедно формират 90.3% от общия обем на чуждестранни инвестиции.

И през 2018 г. с най-голям обем на направените преки чуждестранни инвестиции е община Каварна – 191.6 млн. евро, следвана от община град Добрич със 70.3 млн. евро. Двете общини заедно формират 84 на сто от общия обем на чуждестранните инвестиции в областта.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *