Вторник, 30 април 2024

30.04.2024

Последвайте ни

Жълт код за силен вятър край морето днес, студено до април

Обявен е жълт код за опасни явления - силен вятър край морето, за днес 15 март, според информацията на НИМХ.

Днес, по Черноморието ще бъде облачно и с валежи от дъжд. Ще духа умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са 6° - 8°. Вълнението на морето ще е 2 - 3 бала. Температурата на морската вода е 9° по северното и до 11° по южното Черноморие.

Карта - НИМХ

Атмосферното налягане днес е по-високо от средното за месеца.

През деня ще остане облачно, с валежи от дъжд. Североизточният вятър ще се усили, ще е умерен и с него температурите ще се понижават. До вечерта в планинските райони и на места в На много места в Североизточна България дъждът ще премине в сняг, но до полунощ постепенно ще спира. Температурите ще са без съществен дневен ход и преобладаващите максимални ще са между 3° и 8°.

В планините ще бъде облачно, ветровито и с валежи от сняг. Ще духа силен североизточен вятър и с него ще нахлува студен въздух. Ще се образува нова снежна покривка и в комбинация със силния вятър ще има условия за преспи и навявания. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около минус 1°, на 2000 метра – около минус 6°.

Тази сутрин слънцето изгря в 06:39 часа, а залезът ще е в 18:32 часа. Продължителност на деня е 11:53 часа.

Карта - НИМХ

По данни за 15 март на АПИ, слаб до умерен вятър духа в областите - Бургас, Добрич, Кърджали, Ловеч, Перник, Русе, Силистра, Сливен, Хасково и Шумен. Дъжд вали в почти цялата страна.

Пътищата в област Добрич за мокри. Няма намалена видимост. От КАТ предупреждават водачите да се движат със съобразена скорост спрямо пътните условия.

В момента, сняг вали в районите на гр. Сливен, гр. Твърдица и гр. Котел /обл. Сливен/, проход „Шипка“ /обл. Габрово, както и в обл. Стара Загора/, Студенец /обл. Пловдив/, с. Шипково и „Троянски“ проход /обл. Ловеч/, гр. Исперих /обл. Разград/, Каратепе , Картела и с. Юндола /обл. Пазарджик/, Пампорово и Рожен /обл. Смолян/, проход „Витиня“ и Боровец /обл. София/.

Ограничена видимост поради мъгла до 20 м има в района на проход „Витиня“ /обл. София/, до 30 м в района на „Дюлински“ проход /обл. Бургас/, с. Елешница и с. Потоп /обл. София/, до 50 м в района на „Троянски“ проход /обл. Ловеч/, с. Саранци /обл. София/ и до 100 м в района на с. Шипково /обл. Ловеч/.

По републиканската пътна мрежа на територията на област Добрич няма въведени ограничения за движение на МПС.

Заради продължаващите дейности по реализацията на Интегриран проект за подобрение на водния сектор в град Добрич - Фаза 1/Лот 1, временна организация за движението на автомобили е въведено по булевардите и съседните улици в зони "Русия" и "Северна промишлена".

Продължава поетапното разкопаване за подмяна на канализацията по бул. „Русия“. В момента се изгражда участъка от ул. „Гоце Делчев“ до ул. „Дунав“. За по-голямата част от бул. "Русия" движението на автомобили се осъществява двупосочно - в едната пътна лента. Монтирана е вертикална сигнализация.

Временната организация на движение на автомобили остава в сила и за бул. „25-ти септември“ - в участъка от Пожарната до кръстовището с ул. „Отец Паисий“. Движението е двупосочно - в едното пътно платно.

Участък от ул. „Христо Ботев“ - от кръстовището с бул. "Русия" до е кръстовището с ул. „Ген. Георги Попов“ също е със сигнализация като затворен за движение на автомобили.

c