Вторник, 30 април 2024

30.04.2024

Последвайте ни

В Тенерифе канят за работа ученици от Добрич

Сертификати за участието си в проект „Професионалисти чрез мобилност” получиха учениците от Професионалната гимназия по туризъм „П. К. Яворов“ в Добрич. През лятото на миналата година  те бяха на стаж в курорта Пуерто де ла Круз, Тенерифе, Канарски острови, Испания. Някои от тях вече са получили предложение за работа. Интерес към младежите от Добрич има от местния бизнес, тъй като учениците са показали отлични умения. В Испания те са научили много за испанските традиции и кулинария, но са представили и най-доброто от гастрономията на България.

Според домакините, групата от 15 ученици от Добрич е най-добрата, участвала в проекти в Тенерифе досега.

Проектът се финансиран от ЕК по програма „EРАЗЪМ+“, Ключова дейност 1 „Образователна мобилност за граждани”. Партньори по него са сдружение “Брейн груп” Видин – координатор на проекта и партньорските организации от България: ПГ „Проф. д-р Асен Златаров” Видин, ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров” Варна и ПГТ „П. К. Яворов” Добрич. Приемаща организация и партньор по проекта – FORMACIÓN EUROPEA, PRÁCTICA, MOVILIDAD, Тенерифе, Канарски острови, Испания.

Учениците и учителите, участници по проекта,  споделиха своя опит и преживявания във връзка с  успешно реализираните  образователни мобилности.

Директорът Нели Апостолова връчи сертификати за придобити умения в рамките на проекта. Те получат Удостоверение за професионално обучение по част от професията/готвач/сервитьор-барман от фирмата- работодател, Сертификат   за  участие в проекта за  професионално обучение в реална среда и културни дейности, Europass мобилност  за обучение и практика в реална работна среда.

 Ученици от Професионалната гимназия по туризъм „П. К. Яворов” в Добрич се представиха достойно по време на 3-седмична практика в Пуерто де ла Круз, остров Тенерифе. В практиката бяха включени 15 най-добре представили се младежи от учебното заведение, тя бе по проект по програма „Еразъм+”. Учениците са от 11 и 12 клас на гимназията, от различни професии – „Хотелиер”, ”Кетъринг”, ”Готвач” и „Сладкар”. Възпитаниците на Гимназията по туризъм се подготвяха цяла година за практиката на Канарските острови от учителите по професионална подготовка Марияна Шестакова и Павлета Митева. Учиха испански език чрез онлайн платформа.

15-те млади професионалисти практикуваха в престижните  хотели – „Weare La Paz” и „Taoro Garden”, като готвачи, сервитьори и бармани. Там имаха възможност да се научат да приготвят, презентират и сервират типични за Канарските острови и Испания ястия, десерти и напитки.

Сервитьор-барманите приготвиха и сервират  типични освежаващи коктейли,който са много популярни за плажната култура на  Тенерифе.

Коктейлите са :

„Ла Лагуна“ – с ароматна свежест и сладост на типичния за Канарските острови  зелен  банан;

„Волкано Тейде“ – червен,страстен вулкан от тропически аромати;

„Тенерифе“ – прохладна свежест с ярко присъствие на ананас и мента.

Проектът се финансира от ЕК по програма „EРАЗЪМ+”, Ключова дейност 1 „Образователна мобилност за граждани”, дейност „Образователна мобилност за обучаеми и учители в сферата на професионалното образование и обучение”.

c