Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Поп звезди излизат на родна сцена в Добрич в подкрепа на момиче с рядко заболяване

Млади музиканти ще излязат заедно на сцената в родния им Добрич, за да подкрепят момиче с рядко генетично заболяване. Благотворителният концерт под патронажа на кмета Йордан Йорданов ще събере публиката за каузата на 20 февруари в Органовата зала, съобщават организаторите.

Участие в концерта ще вземат родените в Добрич Миро, Дамян Попов, Пламен и Иво, Deep Zone Project, чиято солистка Ева-Мария Петрова е сестра на Криси, а също и Дивна и Виктория Георгиева, която ще представи България на Евровизия.

Входът за благотворителния концерт ще е с дарителски покани с цена 10 лева. Те могат да бъдат закупени във верига магазини АВС и Зона Артпринт.

Както Про Нюз Добрич писа, 20-годишната Кристина Петрова страда от изключително рядкото генетично заболяване Пропионова ацидурия и е единствената у нас на възраст над 18 години. След навършване на пълнолетие държавата спира да заплаща необходимото й животоспасяващо лекарство/ храна. Ева-Мария обясни, че болестта не позволява на организма да приема абсолютно никакви белтъчини. За да живее Криси трябва да приема вече разграден белтък. Ако спре да приема специалната храна в нейното тяло ще се натрупа амоняк, който ще я доведе до кома и фатален край.

Случаят с момичето, страдащо от пропионова ацидурия, нашумя, след като се оказа, че семейството й трябва да й набавя скъпоструваща медицинска храна с разграден протеин.
Входът за концерта е с дарителски покани, средствата от които ще бъдат предоставени за закупуване на жизненонеобходимата храна.

Цената на една кутия на специалната храна е 357.50 лева без ДДС, а младото момиче се нуждае поне от три кутии на месец, или 1 287 лева с ДДС.

c