Вторник, 30 април 2024

30.04.2024

Последвайте ни

Запечатват бензиностанциите с нелегални горива

Законът за горивата влиза в сила от днес (25 януари 2020 г.), след като беше гласуван в Парламента - окончателно, с всичките промени, договорени от правителството и браншовите организации, предаде БНР

Това се случва след повече от година на протести и спорове по основни текстове.

След влезлите в сила промени в закона, бензиностациите и складове за горива ще бъдат запечатвани за две години, ако продават контрабандно гориво. Цистерните, превозващи нерегламентирано гориво, ще бъдат спирани от движение за една година.

От обхвата на закона са извадени земеделските производители. На тях могат да бъдат налагани санкции, ако осъществяват търговия с горива, без да са регистрирани за дейността.

Десетократно е намалено изискването за наличния брой бутилки за пропан бутан - от 10 000 на 1000.

Намален е и прагът за регистрация на фирмите, както и изискваните банкови гаранции. "Зависимостта при тях ще бъде определяна спрямо годишния оборот", коментира Иван Касилски от Асоциацията на търговците на горива.

"Направихме закон, който, първо - да е удобен за държавата и държавната хазна, и второ - да има конкуренция в България. Да има една нормална среда за работа, да има един баланс между държавата и бизнеса, който го постигнахме", добави Касилски.

Постигнатият консенсус идва след близо година на спорове по основните текстове на закона. Очакванията са, с приетия закон да бъде гарантирана конкуренцията на пазара, да се ограничи сивия сектор и да бъдат увеличени постъпленията в бюджета.

c