Общество

Прокуратурата ще проверява сигнал срещу областния управител на Добрич

Общинската избирателна комисия в Каварна излезе с решение, с което препраща в Районната прокуратура сигнал, че областният управител Красимир Кирилов е бил на проверка в морския град. Според сигнала проверката е била вчера, уточниха от ОИК за Про Нюз Добрич.

Сигналът е от подаден от Калинка Пенчева – главен редактор на в. „Добруджанска трибуна”. Той е получен по електронна поща в Централната избирателна комисия на 2 ноември и днес е препратен по компетентност до ОИК-Каварна.

В сигнала Калинка Пенчева посочва, че е получила информация за това как областният управител на Добрич Красимир Кирилов е бил на проверка в Каварна. Главният редактор на вестника моли да се изясни следното:

  • – има ли право областният управител, който е пряко ангажиран с изборите, да прави описаната проверка
  • – по кой нормативен акт има това право
  • – как извършената от него незаконна проверка ще породи обективни законови резултати
  • – намесва ли се областният управител в изборния процес с користна цел в полза на определен партиен кандидат

„В сигнала не е посочен видът на проверката и не може да се установи дали твърдяното подлежи на контрол от ОИК, съответно Комисията не може да даде разяснения и да посочи правомощията на областния управител относно изложеното в сигнала. Данните, описани в сигнала, следва да бъдат проверени от друг компетентен орган, който да установи вида на извършените действия, на лице ли е нарушение на нормативен акт, включително и на Изборния кодекс”, посочват от ОИК-Каварна.

С решението си комисията препраща сигнала по компетентност към Районна прокуратура-Каварна за изясняване на обстоятелствата, посочени в него и предприемане на необходимите действия.

Решението може да се обжалва пред Централната избирателна комисия в срок до 3 дни от обявяването му съгласно Избирателния кодекс.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *