Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Почетен гражданин на Добрич беше избран за директор на МВФ

Кристалина Георгиева беше избрана за директор на Международния валутен фонд. Тя остана единствен кандидат, след като другите се отказаха.

Веднага след гласуването Георгиева заяви, че това е огромна чест за нея и благодари за доверието. От самото начало българката получи подкрепата на френския президент Еманюел Макрон и Европейския съюз, както и негласното одобрение на Съединените щати.

След избирането си Кристалина Георгиева става първият управляващ директор на Международния валутен фонд от развиваща се икономика и втората жена на позицията след Кристин Лагард, която се оттегли на 12 септември.

Постът обаче идва с редица предизвикателства пред българката. Георгиева застава начело на кредитната институция с бюджет от един трилион долара в момент, в който Съединените щати и Китай водят търговска война, а Вашингтон се оттегли от редица международни договори.

Припомняме, че през 2015 г. Кристалина Георгиева стана Почетен гражданин на град Добрич.  Тогава тя бе заместник-председател на Европейската комисия и еврокомисар и бе удостоена със званието за нейната хуманитарна дейност и подкрепа, за заслугите й за развитие на регионите и приноса й за утвърждаване авторитета на страната ни. 

В мотивите за нейната номинация се посочваше: „След водното бедствие, сполетяло Добрич през юни 2014 година, Кристалина Георгиева беше при пострадалите хора. Благодарение на общите усилия и на нейната подкрепа община Добрич получи от фонд “Солидарност” на Европейския съюз финансова помощ за възстановяване на щетите от бедствието по инфраструктурата и за превенция, която в световен план вече е водещ приоритет в борбата с природните бедствия”.

Отбелязваше се още, че Кристалина Георгиева е потомък на известен български род, свързан с Добрич. Неин прадядо е Иван Кършовски, който завещава на Добрич първото взаимно училище, първите годишни изпити и първото честване на празника на светите братя Кирил и Методий.

c