Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Семейство от протеста в Добрич: С търпение и игри научихме Люси да открива трюфели

"Обучението на куче да открива трюфели всъщност не изисква кой знае какви умения. Нужни са обаче много любов и търпение." Това споделиха за Про Нюз Добрич Диляна и Евгени от Варна, които днес взеха участие в добричкия протест, срещу забраната за събиране на трюфели.

Част от хората, събрани за участие в днешния протест в Добрич, бяха дошли и с кучетата си. Едно от тези животни беше Люси - порода кокер шпаньол. В момента Люси е на три години, но стопаните ѝ започват да си я отглеждат като част от семейството, когато е още на годинка. От малка започнали да я обучават да разпознава трюфелите, използвайки за играчка малка земна гъба. По този начин - под формата на игра, кучето свиквало да ги търси и открива. "Щом Люси намери и ни донесе трюфел, получава награда", обясниха стопаните й.

През различните сезони растат и различни по вид трюфели, споделиха Диляна и Евгени. Те обясниха, че има кучета, обучени за търсене на специфичен вид гъби. "Почти целогодишно излизаме да търсим трюфели. Всеки един расте на различна дълбочина. Обикновено Люси ги открива и разравя на 30-ина сантиметра под повърхността", обясниха търсачите на гъби от Варна.

Евгени и Диляна посочиха, че присъстват на протеста в подкрепа на колективните искания на колегите си от цялата страна. Те категорично не одобряват забраната от страна на Министерството на земеделието, горите и храните за събиране на трюфели заради опасността от разнасяне на зараза на Африканска чума по свинете. Готови са да стигнат до столицата ако не бъдат чути исканията им.

„Плащаме си всичко, както го изисква законът. За нас това е препитание и по този начин ни захвърлят в сивия сектор, отнемайки ни поминъка”, заявиха двамата варненци.

Диляна и Евгени посочиха още, че по местата, където ходят за трюфели, не срещат диви свине. Споделиха, че не виждат здрав разум в разпоредбата да има 20-километрова зона около обявено огнище със зараза, в която да се забранява събирането на трюфели.

Протестиращи в Добрич: Останахме без препитание със забраната за събиране на трюфели

"Ние сме тук, за да покажем, че не се крием, тъй като сме изрядни и искаме отмяна на наложената забрана", категорични са собствениците на Люси.

c