Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Протестиращи в Добрич: Останахме без препитание със забраната за събиране на трюфели

„От 30 години събираме трюфели, не сме прокопсали, постоянно забрани, чуми. От две години цена няма, какво са 50 лева”. Това сподели Иво от село Кремена по време на протеста срещу забраната за събиране на трюфели, който днес се проведе в Добрич. В него се включиха стотици хора от Североизточна България – от Добрич, Варна, Силистра, Разград, Русе. „Всички - жена, деца, сме за гъби в горите. Данъци плащаме за кучета, за разрешителни, за всичко. Как ще се препитаваме?”, попита Иво.

„Г-жа Танева може ли да ни изплаща кредитите, за които не ни стигат парите от гъбите, ще ни дава ли средства, с които да си поддържаме семействата, децата си”, попита Невин от Разград. И допълни: „В този застой, в който сме сега, кой ни дава пари за хляб?” Жената обясни, че са шестчленно семейство с две внучета и само с това си изкарват прехраната – със събиране на трюфели.

Попитайте хората да кажат някой намерил ли е една умряла свиня в гората, призова Лейля от Русе. По думите й такива няма. Жената посочи, че прасетата живеят в трънки, в гюрлюци, в глогове. Думите й бяха подкрепени и от други протестиращи, които заявиха, че събират трюфели от години, но не са видели до тях диви свине да ровят. Те обясниха, че прасетата се хранят с жълъди в дъбовите гори, а не са в липовите, където се събират трюфелите. Освен това липовите гори са редки, в нашия край те са редени преди 35-40 години, не са естествени, посочиха протестиращи. По думите им точно за това дивото прасе отива в царевицата.

Няма чума, не дават да се изследват проби в чужбина, категоричен бе Младен от Варна. Той посочи, че в протеста в Добрич участват една малка част от хората, които се занимават със събиране на трюфели. „Този отрасъл е много голям, много хора имат кредити, гледат семейства, деца, а те искат да ни спрат, на какво основание. Просто решават така. Няма да стане”, посочи Младен. Ако днес няма ефект и в София ще отидем, и там ще има много повече хора, заяви варненецът.

В Североизточна България в почти всяко село почти 30 процента от хората освен да гледат прасета се препитават със събиране на билки, гъби и други диворястящи, обясни Ради Радев от Варна. Той изрази недоволството си от факта, че в цяла Европа, където е разпространена чумата, е въведена 3-километрова ограничителна зона от огнището на заразата, само в България е 20-километрова. „Няма как в свинекомплексите, които са от затворен тип, да влезе от нас - търсачите на трюфели, вирус, тъй като ние нямаме никакъв достъп до тях. Професорите казват, че най-малкото причината е във фуража. Идвайки към Добрич видях как се преработва фуража от царевицата, в която са били прасетата. Защо заразена царевица се събира и с нея ще храним нашите прасета?”, попита Радев.

Варненецът съобщи, че има глобени събирачи на трюфели от Балчик. По думите му глобата за липса на разрешително е 50 лева. Сега си позволявали да налагат глоби от 500 лева, а някъде си превишили правомощията, като искали да конфискуват автомобили и кучета. „Няма основание, за нас кучетата са като деца – ние ги отглеждаме от малки, възпитаваме ги, учим ги да събират трюфели и те струват страшно много пари”, обясни той.

По време на протеста стартира подписка срещу наложената от министъра на земеделието, горите и храните Десислава Танева 20-киломентора зона. Подписката и протестната нота, за която вчера Про Нюз Добрич писа, ще бъдат връчени от представители на протестиращите на областния управител Красимир Кирилов.

Ако не се изпълнят исканията ни ще преминем към ефективни действия, категоричен бе Радев.

Протестна нота 

Ние, търсачите на трюфели, заявяваме, че не сме съгласни с приетите мерки за защита от Африканска чума по следните причини:
1. Кучетата и ние за разлика от ловците не сме контактни.
2. Прасетата към момента не са в горите, а са в селскостопанските култури.
3. В наша подкрепа има много становища на експерти относно начина на разпространение. 
4. И не на последно място е, че, примерно, заповедта на добричкия областен управител, първо, е закононесъобразна и, второ обрича на глад много семейства. 
5. Предвид усложнената епизоотична обстановка, сме съгласни да спазваме единствено обособена инфектирана зона около огнище 3 км.

Извън нея бихме били в полза в борбата срещу АЧС, като се задължаваме при намиране на умряло прасе да алармираме съответните компетентни органи.
Не е нормално заради мерки, които не е сигурно дали ще бъдат нужни и адекватни, да се обричат над 20 000 семейства на глад. Ако не се вземат от ваша страна страна адекватни мерки ще бъдем принудени да алармираме всички международни институции и да преминем към ефективни протестни действия защото считаме, че са накърнени нашите конституционни права.

c