Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

В санирания апартамент в Добрич вече не тече, гражданите чакат изпълнение и на другите ангажименти

От големите валежи в събота в жилището ни, слава Богу, нямаше никакви течове. Това сподели за Про Нюз Добрич Елена Василева, чийто апартамент на последния етаж в блок 15, вход Д в ЖК „Дружба” 2 на няколко пъти се наводняваше заради не добре направен покрив при саниране.

Припомняме, че при дъжд във въпросния вход проблеми имаше във всички жилища – от първия до осмия етаж, където живее семейството на Елена. Тогава жената разказа, че преди санирането никога не са имали течове. Преди пет години живеещите във входа събрали пари и направили ремонт на покрива. Тогава фирмата, която го извършила, поставила специална мушама. По време на санирането – при разкриването на покрива, мушамата била премахната. Заради липсата й при дъжд течало между самата санировка и стените, за това имало течове и в апартаментите на по-долните етажи. По думите на добричлийката, на мястото на мушамата била поставена ламарина, но преди това покривът не бил измазан.

Елена Василева подаде жалба в Община Добрич, ден след това такава бе входирана и от всички живеещи във входа. Последва среща с фирмата, която извършва санирането.

В отговор на запитване от Про Нюз Добрич от Общината тогава посочиха, че в срок до 30 май т. г. изпълнителят на строителството за своя сметка ще отстрани щетите, предизвикани от падналите валежи, в апартамент 23 на вх.Д, бл.15 – на семейството на Елена Василева, ще бъдат извършени подмяна и постоянен монтаж на временно монтираната за ограничаване на щетите от валежите ламарина на покрива на усвоена тераса на апартамента, както и че ще бъдат обърнати прозорците след подмяна на дограмата в жилището.

 „След изтичане на срока за изпълнение на изброените по-горе корекции ще бъде направено ново събрание и нов оглед на място, в присъствието на Сдружението на собствениците, изпълнителя на Инженеринг и Строителния надзор и ще бъде съставен протокол, придружен от снимков материал”, допълниха от кметството.

Течове във всички стаи при дъжд – в саниран апартамент в Добрич

Оказва се че днес – на 12-ия ден след изтичане на посочения от Общината срок, е решен проблемът само с ламарината на покрива. Елена разказа, че това е станало след настояване от нейна страна. На проведено събрание с живеещите във входа един от ръководители на фирмата, изпълняваща санирането, обяснил, че върху поставената на покрива ламарина ще сложат мушама. Добричлийката обаче поискала от техническия ръководител и се запознала с документацията, в която било посочено с какви материали трябва да се работи при санирането. Според документите не се предвиждало поставяне на ламарина, а на посипка и мушама. След настояване на Елена ламарините на всички осем тераси били премахнати и на тяхно място били поставени посипки и мушама, както е по проект. В резултат на това и течовете престанали. 

Другите два ангажимента, за които Общината съобщи в отговора до Про Нюз Добрич, още не са изпълнени, обясни Елена. Прозорците не са "обърнати". По отношение на възстановяване на щетите от наводняванията в апартамента й тя обясни, че дейностите не могат да започнат, докато не изсъхне навсякъде. Разказа, че си е купила влагоабсорбатор, който на ден се пълнел с по литър и половина вода, а в началото – с по три литра. Съгражданката ни каза, че днес ще потърси техническия ръководител, за да получи отговор кога ще бъдат „обърнати” прозорците и възстановени щетите от течовете в апартамента й.

c