Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Течове във всички стаи при дъжд - в саниран апартамент в Добрич

"Някой се радват на дъгите след дъжда, а аз като се прибрах се радвам след пораженията у дома, във всяка стая течове след санирането ни”. Това сподели на 10 май /петък/ в социалната мрежа Елена Василева от Добрич. Семейството ѝ живее от 2010 година на последния етаж в блок 15, вход Д в ЖК „Дружба” 2. Заради наводняванията от този и предния дъжд съгражданката ни на 13 май /понеделник/ е подала жалба в Общината. Два дни по-късно такава жалба е подадена и от целия вход.

„Когато се прибрах от работа в 22.30 часа беше кошмар”, сподели за Про Нюз Добрич Елена Василева за наводнението на 10 май. По думите ѝ, течове е имало във всички стаи на жилището – в спалнята, в кухнята, в хола. "На следващия ден навън печеше, а по прозорците продължи да тече вода", посочи тя. Съгражданката ни разказа, че проблемът е възникнал още при първия дъжд през април. Тогава течове заради разкрития покрив имало във всички апартаменти до първия етаж. Елена Василева се свързала с отговорника по санирането на блока, за да го информира, че ще се обърне към застрахователя си, тъй като жилището й е застраховано. Оказало се, че той е в София, изпратил на разговор с жената свой колега – отговорник на друг блок. Той успял да я убеди да не се обръща към застрахователя и обещал, че нещата ще се оправят. Живеещите във входа записали в една тетрадка какви са им оплакванията.

Елена Василева разказа, че преди пет години живеещите във входа събрали пари и направили ремонт на покрива. Тогава фирмата, която го извършила, поставила специална мушама. По време на санирането – при разкриването на покрива, мушамата била премахната. Заради липсата й при дъжд течало между самата санировка и стените, за това имало течове и в апартаментите на по-долните етажи. По думите на добричлийката санирането вече е приключило и работниците са се преместили на друг вход. На мястото на мушамата поставили ламарина, но преди това покривът не бил измазан. Съпругът й бил категоричен, че не е качествено направено и ще продължи да тече. Жената обясни, че допреди да започне санирането никога не е имало такива течове.

От информационната табела на обекта става ясно, че санирането се извършва от фирма „Хранкотош” ЕООД. Дейностите са по Националната програма за енергийна ефективност по договор на Община Добрич. Санирането е започнало на 6 март т. г., планираната продължителност на строителството е 60 календарни дни.

„Вече нямам сили и нерви, даже не мога да спя спокойно. Защото те ще си изтърсят ръцете, ще си тръгнат, а ние да му мислим и да стоим в страх когато завали”, сподели Елена Василева.

На 15 май Про Нюз Добрич отправи въпрос към Община град Добрич какви мерки ще бъдат предприети по казуса с течовете в жилището на Елена Василева. От там днес отговориха, че на 17 май е проведено събрание на представителите на Сдружението на собствениците, изпълнителя на Инженеринг и Строителния надзор. Направени били огледи на сградата в цялост и на самостоятелните обекти. В тях били констатирани течове в следствие на разкриването на покрива поради технологията по изпълнение на мерки по енергийна ефективност, част от текущия ремонт и паднали валежи.

От Общината посочват, че в срок до 30 май т. г. изпълнителят на строителството за своя сметка ще изпълни:

  • - Отстраняване на щетите, предизвикани от падналите валежи, в апартамент 23 на вх.Д, бл.15,
  • - Подмяна и постоянен монтаж на временно монтираната за ограничаване на щетите от валежите ламарина на покрива на усвоена тераса на апартамент 23 на вх.Д, бл.15,
  • - Обръщане на прозорците след подмяна на дограмата на апартамент 23 на вх.Д, бл.15.        

„След изтичане на срока за изпълнение на изброените по-горе корекции ще бъде направено ново събрание и нов оглед на място, в присъствието на Сдружението на собствениците, изпълнителя на Инженеринг и Строителния надзор и ще бъде съставен протокол, придружен от снимков материал”, допълват от кметството.

c