Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Лекарите не бързат да дават прогнози за 31-годишната родилка от Добрич

Състоянието на 31-годишната родилка, която получи рядко срещано усложнение, е сравнително стабилно, но лекарите засега се въздържат да дават прогнози.

„Тя продължава да е в реанимация, на апаратна вентилация. Държим я в състояние на полусън. Идеята е днес, въз основа на това как се развиват нещата, да махнем тръбичката, за да диша самостоятелно, да я откачим от апарата и да я оставим в пълно съзнание. Нейните показатели в момента са сравнително стабилни. Но, все още остава рискова, тъй като имаше усложнения, които са прекалено сериозни, за да се решат за два часа или един ден“, коментира за Про Нюз Добрич заместник-директорът на болницата д-р Бисер Ботев.

Лекарите в Добрич се борят за живота на родилка с рядко срещано усложнение

„Предвид цялата терапия, която се извършва, предполагам, че утре ще сме по-спокойни. Засега нещата вървят по-добре. Надявам се, всичко да завърши много добре, защото екипите положихме доста усилия, за да стабилизираме състоянието й. Не бързаме да даваме положителни прогнози, защото ситуацията е сериозна“, добави медикът.

Обясни, че така, както жената е била с ДИК синдром и е кървяла отвсякъде, при компенсирането процесът може да се обърне и да се образува тромб. Така че, докато не минат няколко дни в стабилно състояние, за нас все още ще има притеснение, посочи д-р Ботев.

Той разказа, че жената е родила без да има някакъв проблеми. Двайсетина минути по-късно ситуацията се усложнила.

Родилка в болницата в Добрич спешно се нуждае от кръв

„Вероятно, тогава е направила амниотичната емболия. Направи кратък гърч, който не беше показателен за влошаване на състоянието. Но, впоследствие нещата се влошиха. Като видяхме какво се случва, я качихме в отделението по реанимация. Там четирима лекари – от малко преди полунощ до 2,30 часа стояхме дежурни, включително дежурният кардиолог, който направи ехокардиография и каза, че такова нещо не е виждал. Тя кървеше отвсякъде – от всички места, където има добре кръвоснабдена лигавица. И то в големи количества. Дори в един момент се оказа, че сърцето почти работи напразно – няма кръв, която да изтласква“.

На практика, жената била почти обезкръвена. Бяхме на прага да я загубим, беше въпрос на минути или час, обясни той. Преливали по четири банки наведнъж и само до сутринта й прелели 6 банки кръв и 12 плазма. Д-р Ботев посочи, че в случая става въпрос за много рядко усложнение.

В неговата 22-годишна практика е имал три такива случая, но този е най-тежкият. Предходните приключиха благополучно.

„Надявам се, че този, макар и най-тежкият, ще приключи с добър край“, сподели медикът.

Както Про Нюз Добрич писа, след раждане жената е получила животозастрашаващо усложнение Амниотична емболия, която се изразява със затруднено и учестено дишане, срив на хемодинамиката, гърч и последващ ДИК синдром/ кървене/.  Лечебното заведение отправи апел за кръводарители с кръвна група  0 / нула/ RH (+),поради изчерпване на наличните количества.

Телефон за връзка:  058 600690

Отделение по транфузионна хематология

c