Вторник, 19 март 2024

19.03.2024

Последвайте ни

Лекарите в Добрич се борят за живота на родилка с рядко срещано усложнение

Лекарите в болницата в Добрич се борят за живота на 31-годишна родилка, получила рядко срещано усложнение при раждане тази сутрин.

„Жената, за която това е второ раждане, е постъпила с болки, с родова дейност. Раждането е протекло нормално с пукане на околоплодния мехур в болницата, с нормална родова дейност, без да е провокирана“, обясни изпълнителният директор на Многопрофилната болница за активно лечение д-р Светозар Байчев.

Родила е доносено бебе, което е настанено  в отделението по неонатология. Няма данни рожбата й да има здравословни проблеми.

Родилката обаче получила сериозно усложнение. Става въпрос за Амниотична емболия, която се изразява със затруднено и учестено дишане, срив на хемодинамиката, гърч и последващ ДИК синдром/ кървене/.  

Амниотична емболия е състояние, срещано веднъж на 20-30 хиляди раждания, според някои статистики на 80 хиляди, а смъртността при него достига  до 80% в световен мащаб.. Пациентката получава задух, гърч, сриват се критично кръвното и сърдечните тонове, посинява, може да изпадне в кома. Проявява се и ДИК синдром – спира кръвосъсирването, а кръвта на родилката се сипе от отвсякъде – от абоката, от интубационната тръба, от всички прободни места.

„Това е ситуация с много голям риск, ангажиращ денонощно екипите на реаниматори, акушер-гинеколози, Кръвен център, на всички специалисти, аптека и т.н.

Родилка в болницата в Добрич спешно се нуждае от кръв

Ситуацията е сериозна, сложна. Каквото е необходимо, е извършено. Колегите – оператори и акушер-гинеколози, подложиха пациентката на животостпасяваща операция. В момента е стабилизирана и е настанена в отделението по реанимация. Следят се показателите. Но, прогноза – краткосрочна и средносрочна, не можем да дадем“, коментира д-р Байчев. По думите му, положението върви към овладяване, няма масивна екстремална кръвозагуба.

На родилката са прелети 9 банки кръв и 12  банки прясно замразена плазма.

Д-р Юлияна Димитрова – началник на отделението по трансфузионна хематология, съобщи за Про Нюз Добрич, че днес 12 души днес са дарили кръв, специално за родилката. Сред тях са както нейни близки и познати, така и напълно непознати хора, научили от медиите. Утре от 8 до 12 часа отново ще се приема кръв. За предпочитане е, ако гражданите знаят, че са нулева кръвна група и отговарят на медицинските стандарти.

Утре акцията по кръводаряване за младата жена продължава. Необходимата  кръв е  от кръвна група 0 RH (+)

Напомняме, че отделението работи до обяд.

Припомняме и телефоните за контакт: 058/ 600 590

c