Здраве Общество

Жена от Добрич предприе лечение, за да дари бъбрек на полицая Христо Кунчев

Позната на 53-годишния полицай от Добрич Христо Кунчев жена от нашия град е изявила желание да му дари бъбрек, съобщи той за Про Нюз Добрич. Донорът обаче трябва да е клинично здрав, а тя има проблеми със стомаха, уточни Кунчев. Добричлийката казала, че ще се лекува до Нова година и полицейският служител не губи надежда след това да не промени решението си. Жената е единственият човек, откликнал до момента на апела за донорство на съгражданина ни. По думите му, всичките му близки и приятели знаят за нуждата от спешна трансплантация на бъбрек в Турция, но никой не може да бъде задължен да стане донор, това, според него, е лично решение.

Както Про Нюз писа, 53-годишният началник на Териториална полиция и баща на 15-годишно момиче е с автоимунно заболяване. Той обясни, че за да му бъде направена трансплантация от жив донор в България, според законодателството ни, трябва да бъдат спазени две условия –  донорът да е роднина и да има съвместителство. Оказва се, че на двете условия отговаря 83-годишната му майка. У нас обаче отказват хирургическата интервенция заради напредналата й възраст. В клиника в Турция се наемат да извършат трансплантацията. При направени изследвания там на Христо и майка му се оказва, че бъбрекът й не е толкова здрав и нещата не се случват.

Сега надежда на полицейския служител е да намери друг човек, който да му дари бъбрек, независимо от коя кръвна група е. Той обясни, че в клиниката в Турция донор може да му стане всеки. Ако не се установи съвместимост ще бъде направена т. нар. кръстосана трансплантация. „За това казвам, че няма значение какъв ще е донорът – всеки здрав българин или българка със здрави органи може да стане такъв”, посочи той. Преди два дни в групата „Спешна трансплантация за Христо от гр. Добрич” полицейският служител отново отправи апел: „За мое най-голямо съжаление, до момента не мога да намеря донор за трансплантация на бъбрек, затова реших да напиша това съобщение. Моля, всеки, който прочете това, да го разкаже на свои близки и познати. Надявам се все пак да се намери “безвъзмезден” дарител, за да доведем до край тази сага. За тези, които се интересуват от подробности, телефонът ми е 0885321032”.  

По принцип няма срок до кога трябва да се направи трансплантацията, сподели Христо Кунчев. По думите му колкото по-рано стане това ще е по-добре. Полицаят е на диализа от 8 февруари т. г., три пъти седмично по четири часа. Но диализата колкото помага, толкова и вреди, дори казват, че е най-добре да се направи трансплантацията преди пациентът да я започнал, обясни той. Причината е, че организмът привиквал към нея и при трансплантиране на орган вероятността той да бъде отхвърлен била по-голяма. За сега Христо не се е откъснал от работа, благодарен е за проявеното разбиране. Той обясни, че в болницата в Добрич диализата се прави на три смени и той е в третата – от 17.30 часа, след работа. На 19 юни му предстои да се яви и на ТЕЛК, смята, че решението, с което ще излезе комисията, няма да му попречи да продължи да работи.

Целта на диализата е да сваля нивото на креатинина, който се отделя чрез урината, периодично да бъдат изхвърляни от организма отровите, които се трупат, обясни полицейският служител. По думите му при заболявания като неговото креатининът е с много високи стойности – от 800 до 1 000. След диализата, в зависимост от това как понася организмът самата процедура, слизал до около 350-400, а нормалното ниво на здрав човек е под 120. „Диализата не може да го изчисти на 100 процента и да си абсолютно здрав. Все пак е поддържаща процедура, която, за съжаление, не е вечна”, посочи полицаят. Станах вече половин доктор, сподели той. И обясни, че диализата основно натоварва сърцето, защото то е като помпа, която постоянно тласка кръвта и за да стигне тя и да премине през машината прави още по-голямо налягане. Самата бъбречна недостатъчност също увреждала сърцето. За това се пазели диети, които включват основно безсолна храна, костилкови плодове, риби, салати, на каквато е и Христо. Той сподели, че към момента няма проблеми от диализата. Но след нея по принцип се чувстваш отпаднал, тя изтощава организма, за това казват, че след диализата човек трябва да си почине, допълни полицаят.

Добрата новина е, че сумата, необходима за трансплантацията, е събрана.  При последното ходене в клиниката в Турция – за изследванията на него и на майка му, са платени 3 000 евро. Въпреки това парите пак са събрани. Ако се намери донор ще последват нови изследвания и операцията, това са 21 000 евро, или около 41 000 лева, посочи Христо. Парите ги има, въпросът е, че няма донор, допълни той.

Полицаят смята, че може да помогне човек, който е минал по този път или има близък или роднина, който е пострадал и знае какво го чака. „Един здрав човек, който гледа отстрани, си казва: „Добре, че на мен не ми се падна” и дотам. Българите сме така. Все още не съчувстваме на болните, такова ни е съзнанието”, е мнението на Христо Кунчев. Все пак той не губи надежда, че ще се намери добър човек, който ще стане донор и ще го спаси.

Follow Me:

Related Posts

  1. Жена му да му стане донор.И да няма сьвместимост ще направят крьстосана.Ако нямка средства да си продаде апартамента. Какво като е полицай, има и по млади от него.Той иска и вьлкьт сит и Агнето учло

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *