Водещи новини Крушари Общество

Жена предостави къщата си на малкия Вальо, останал наскоро без майка

Малкият Вальо, който преди година остана без майка, получи нов дом. Жена му предостави за безвъзмездно ползване къща в Поручик Кърджиево. В крайграничното село 11-годишното момче е единственото дете.
Договорът е подписан в присъствието на кмета на селото. Като свидетели са се подписали благодетелите на Вальо от фейсбук групата „Спаси Севера”, хуманитарна акция, клон „Спаси Добрич”, – Йонка Иванова и Стоянка Маринова. Като страна по договора момчето е представлявано от своя баща.
Според документа, екземпляр от който се съхранява в кметството в селото, собственикът учредява безвъзмездно право на ползване на имота в селото, който е с двор от 2000 кв. м. Договорът е безсрочен. Може да бъде променян след изричното писмено съгласие между страните, предшествано от едномесечно предизвестие.

Благодетели сбъдват мечтите на малкия Вальо, останал скоро без майка

Ползвателят се задължава при ползването на имота да полага грижа на добър стопанин. Ще плаща за своя сметка всички разходи – данъци, такси, еленергия, вода и други консумативи. Ползвателят се задължава да извърши ремонт в поверения му имот. Ремонтът се извършва безвъзмездно от фейсбук група „Спаси Севера”, хуманитарна акция, клон „Спаси Добрич”. Нито една от страните няма право на парични или други компенсации, става ясно още от документа.

„Чрез този договор къщата се предоставя на Вальо и баща му за неопределено време. Жената казва, че никога няма да се върне там да живее. Тъй като Вальо е под 18 години, няма как да получи къщата като собственост, обясни за Про Нюз Добрич Йонка Иванова.
По думите й, къщата се нуждае от доста сериозен ремонт. Тя е на гредоред, а покривът е паднал. Възстановяването трябва да започне от него.

Добри хора ще ремонтират дома на Вальо, чиято история трогна мнозина

До момента има събрани около 1166 лева за строителни материали. Предстои да стартира кампания за набиране на материали и финансови средства.
„Предполагам, че ще са нужди между 5 и 6 хиляди лева. Има хора, които са обещали алуминиева дограма за едната стая. Мебелист ще направи кухня, а друг бюрото и леглото на Вальо. Въпросът е нещата да достигнат до обзавеждането. Преди това трябва да ремонтираме, като започнем от покрива. За целта ще ни трябва много дървен материал, керемиди също”, коментира Йовка Иванова. Добави, че трима строители вече са се наели да извършат ремонта, но първоначално трябва да се осигурят материалите”, каза още Йонка Иванова.

На Вальо е поставено условие да подобри успеха си в училище. „Единственото условие, което сме поставили, е той да учи. Каза, че има само една двойка да поправи. Обмисляме как да му помогнем след като завърши 7 клас”, посочи още Иванова.

Вече има дарения за ремонта на дома на Вальо, чиято история трогна мнозина

Както Про Нюз Добрич вече съобщи, къщата се предоставя от Кина Николова. Научила за тъжната съдба на 11-годишното момче от групата във фейсбук „Спаси Добрич”. „Помислих, поумувах и реших”, сподели преди време Кина Николова. И добави: „Децата ни се изнесоха, ние не живеем там. Едва ли ще се върнат тук”. Когато видели в какви условия живеят малкият Вальо и баща му, за които Про Нюз Добрич разказа, решили по този начин да помогнат. „Дано да успеем!”, пожелава Кина.

Момчето, заедно с баща си, посетиха къщата, разгледаха я. А, Вальо дори си избра стая.
„Хубаво ще живеем с тати тук. По-добре ще бъде”, сподели пред Про Нюз Добрич момчето. „Мечтая си да имам всичко. Първото, което искам, е да почистим. Ще оправим, ще си направим хубаво леглата. Аз ще си имам легло, тати – също. Може и котето да вземем. Вярвам, че тук ще е по-хубаво”, планира вече бъдещето 11-годишният Вальо.
Неговият баща, Валентин Василев, също смята, че новата къща е по-добра от техния сегашен дом. „Мечтая къщата да се подобри, да се направи ремонт. Аз я зная тази къща. Съгласен съм много, ще бъда и доволен”, споделя бащата. Оказва се, че той е родственик с починалия съпруг на Кина.

И с буца в гърлото обяснява: „До тази година не съм срещал хора, които да помагат. Сега за първи път ги срещам”.
За ремонта на къщата ще се разчита на дарители и на доброволния труд на хора, приели присърце съдбата на момчето.

Банкова сметка
BG43SOMB91301011689601
Йонка Иванова
Като основание трябва да бъде записано „За ремонт за Вальо”
При необходимост, може да бъде търсена и Стоянка Маринова – телефон 0893928662

Follow Me:

Related Posts

  1. Голям Вальо, в изразената си по-горе благодарност казваш не истини- ” До тази година не съм срещал хора, които да помагат. Сега за първи път ги срещам”. Забрави ли приди години, когато половинката ти Светла беше жива, а синът ви още дете, на няколко пъти от София съм ви изпращал пари, които са общо 250 лв. Когато съм бил в Кърджиево съм ви плащал и таксата за сателита в пощата на село Коритен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *