Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Връчиха символите и чартираха младежките клубове на Ротари Добрич

На официална церемония в ресторант "Централ" бяха чартирани младежките добрички подразделения на "Интеракт" и "Ротаракт" клубовете - част от голямото семейството на “Ротари клуб Добрич”.

Специално за събитието тази вечер беше пристигнал Дистрикт гуверньорът на "Ротари България", президенти на Ротариански клубове и гости от цялата страна. Младежите получиха своите клубни значки за членство, връчени лично от своите по-възрастни приятели-ротарианци.

Четири месеца преди официалното си учредяване - на 10 декември 2018 година "Ротари клуб" Добрич покани ученици и млади хора от града, за основаването на двата местни клуба. Всяка седмица, младежите се събират, опознават се и планират своите идеи. Междувременно, новите добрички формирования бяха приети в световните семейства на "Интеракт Интернешънъл" и "Ротаракт Интернешънъл". "Хартата за прием дойде официално от Цюрих с поздравителен адрес за двата нови члена на световното семейство", съобщиха от "Ротари клуб Добрич".

Всяка година младежите трябва да осъществяват поне по два проекта – един в служба на общността си и един за международно разбирателство. Лидерството в хуманитарните дейности следва да възпита у младежите чувствителност към околните и положително отношение към обществено значимата дейност.

Чартират двата младежки клуба на Ротари в Добрич

Хуманитарната организация Ротари Интернешънъл има 114 годишна история в служба на обществото. В своята дейност ротарианците осъзнават, че енергията на младите е добре да бъде насочена от ранна възраст, затова през 1962 година създават програма Интеракт за младежи на възраст между 12 и 18 години. Интеракт клубовете са спонсорирани от индивидуални Ротари клубове, осигуряващи им подкрепа и насоки, но са самоуправляващи се и самоиздържащи се. Главните цели на Интеракт клубовете са както помощ на обществото, която се осъществява чрез многобройните проекти на всеки клуб, така и изграждане на бъдещи лидери от членовете на клуба.

След успеха на младежката програма, през 1968 година е създадена и програма Ротаракт. Това е естествената връзка между тинейджърите и ротарианците – младежите на възраст от 18 до 30 години. Ротаракт означава Ротари в действие (Rotary in action). Придобили опит в службата на обществото младите хора прилагат своите лидерски умения в самостоятелни и съвместни проекти със спонориращите ги Ротари клубове.

c