Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Чартират двата младежки клуба на Ротари в Добрич

Церемония за чартиране на Интеракт и Ротаракт клубове в Добрич ще се състои от 19.00 ч. днес в ресторант "Централ", съобщават от "Ротари клуб Добрич".
Хуманитарната организация Ротари Интернешънъл има 114 годишна история в служба на обществото. В своята дейност ротарианците осъзнават, че енергията на младите е добре да бъде насочена от ранна възраст, затова през 1962 година създават програма Интеракт за младежи на възраст между 12 и 18 години. Интеракт клубовете са спонсорирани от индивидуални Ротари клубове, осигуряващи им подкрепа и насоки, но са самоуправляващи се и самоиздържащи се. Главните цели на Интеракт клубовете са както помощ на обществото, която се осъществява чрез многобройните проекти на всеки клуб, така и изграждане на бъдещи лидери от членовете на клуба.  След успеха на младежката програма, през 1968 година е създадена и програма Ротаракт. Това е естествената връзка между тинейджърите и ротарианците - младежите на възраст от 18 до 30 години. Ротаракт означава Ротари в действие (Rotary in action). Придобили опит в службата на обществото младите хора прилагат своите лидерски умения в самостоятелни и съвместни проекти със спонориращите ги Ротари клубове. 
На 10 декември 2018 година Ротари клуб Добрич покани ученици от всички училища и млади хора за основаването на двата клуба в града ни. Вече четири месеца младежите се събират, опознават се и планират своите идеи. Междувременно беше поискано тяхното приемане в световните семейства на Интеракт Интернешънъл и Ротаракт Интернешънъл. Хартата за прием дойде официално от Цюрих с поздравителен адрес за двата нови члена на световното семейство.

Днес ще се проведе официалното чартиране на двата клуба. За специалната церемония пристига Дистрикт гуверньорът на Ротари България и гости от страната, а младежите ще получат своите значки за членство от ротарианците.

Всяка година младежите трябва да осъществяват поне по два проекта - един в служба на общността си и един за международно разбирателство. Лидерството в хуманитарните дейности следва да възпита у младежите чувствителност към околните и положително отношение към обществено значимата дейност.

c