Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Юлиан Йорданов: Хапан съм много пъти от кучета, които обучавам, но не мисля да се отказвам

    Юлиан Йорданов от Добрич е на 52 години и повече от 20 от тях е посветил на обучението на кучета. Твърди, че от малък обича четириногите, заниманията  с тях му били хоби. Някога имал свое куче, немска овчарка, която обучил да реагира не само словесно, но и на жестови команди. „Бях си го обучил много добре. Цял Добрич го знаеше. Беше с  обща и  специална дресировка, 17-18 команди по жест ми изпълняваше, от 200-250 метра го командвах само с жестове” – признава Юлиан. Постепенно хобито му се превърнало в професия, защото много хора започнали да го търсят, за да обучава техните домашни любимци. В началото се чувствал странно и отказвал, но после свикнал. Споделя, че е самоук, не е учил в специална школа. Но е чел много  учебници за дресировка на кучета. Годишно дресира по 40-50 кучета и пресмята, че за изминалите години вероятно е обучил повече от 1000 четириноги животни.

    За читателите на ПроНюз Добрич Юлиан Йорданов сподели и други интересни моменти от своята работа.

     -Често  те срещат хората все с едни едри кучета. Как преминава първата ти среща с твоите „ученици”?

     - Нормално. Е, не мога да кажа, че не съм хапан от кучета, хапан съм и то сериозно. Имам белези по ръцете, по тялото, защото са ме хапали кучета  с характер. Една немска овчарка, тригодишна, беше нахапала собственика си и ме потърсиха. Отидох. На следващия ден, когато започнах да работя с кучето, то ми се нахвърли, нахапа ме, събори ме на земята… Беше на една кооперация, помолих хората от охраната, които бяха наблизо, за помощ, но ми казаха: „Оправяй се сам, то и нас хапе.” Дори се наложи да ходя в „Бърза помощ”, а в инфекциозното отделение ми сложиха ваксина против бяс, защото тогава имаше регистриран случай на бяс при кучета в близко до Добрич село. Но после продължих да работя с кучето  и му оправих характера. Има си методи на дресировка. Това си е наука. Много хора си мислят, че   е проста работа, но то си е наука и има много дебели книги за дресировка на кучета. Руските учени казват, че за да обучиш правилно едно куче, трябва да имаш здрави нерви и голямо търпение. Не става с бой  или с други похвати.

      - Кои породи  са най-податливи на обучение? И кои са по-трудни?

    - Най-податливи? Немската овчарка е много добро куче.Но  сега белгийската овчарка я измести, те са няколко вида. Най-добра според мен, е  белгийска овчарка   малиноа. Те  много по-бързо възприемат от немските овчарки. Напоследък много ги използват навсякъде – и по граници, по летища, на митници. Доберманът е също много добра порода, ротвайлерът се поддава добре на дресура.

      За дресиране са трудни много едрите и много дребните породи. Средно големите кучета са най-добър вариант. Има ловни кучета като гонче, барак, те са със съвсем друго предназначение Но най-хубавите за обучение са немска овчарка, белгийска овчарка, доберман.

   - Колко време продължава обучението на едно куче?

     - Зависи на какво се учи, какво иска клиентът Има клиенти, които искат освен словесно, домашните им любимци да бъдат дресирани  и по жест. Тогава продължава някъде около три-четири месеца.

   - Имаш ли свое куче?

   -  Вкъщи си имам антидепресант, йоркширски териер. Като се прибера вкъщи, той ме развеселява. Той е  от тези малките, рошавичките. За домашни условия е много добро за отглеждане, понеже косъм не пада, не се скубе. Иначе си имам белгийска овчарка,   Лара.

 -  Когато видиш човек да разхожда куче, познаваш ли кое е дресирано или не?

   - О, да! Още като видя как собственикът си води кучето, ми става ясно това куче накъде е и дали стопанинът му е наясно с това.

    - Какво би посъветвал хората, които искат да си вземат домашен любимец, куче?

    - Първо, човек трябва да е наясно как се отглежда куче. Много хора вземат кучета, после искат да ги махнат, да ги подарят или ги пускат по улицата и те стават бездомни животни.  Когато човек вземе решение, трябва  да е наясно, че кучето иска грижа. Като имаш куче вкъщи, все едно имаш едно малко дете. Ангажимент е. Сутрин, вечер  вечер трябва  да се изкара, докато е малко,  да му създадеш хигиенни навици. Много е важен режимът на хранене и режимът на изкарване, за да се създадат навици. Не е лошо хората да имат домашни любимци, то си е наистина любимец. И когато го гледаш в домашни условия,  става член от семейството. Поне за мен е така.

      Много често ме питат: „Какво правиш? Какво разбира едно куче?”. Като чуя това, бързам да отговоря, че кучето е по-умно от този, който задава въпроса. Затова предпочитам да работя с кучета, отколкото с хора. Защото на хората им обясняваш, обясняваш, а те пак правят каквото си искат.

c