Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Екип от ФСГ "В. Левски" Добрич гостува по международен образователен проект в Литва

Екип от ФСГ "Васил Левски" - Добрич, включващ трима ученици и двама преподаватели, гостува на свои партньори във град Вилнюс, като част от заложените дейности по съвместен международен проект на "Еразъм+".

В периода 10 - 17 март те са се запознали отблизо с образователната система, културата и традициите на северната държава, споделиха от ръководството на добричкото учебно заведение. В програмата за гостите от страните-партньори, е била заложена и визита на Парламента в Литва.

Българските ученици, заедно с членовете на партниращите си учебни заведения - участници в международния проект RAINBOW-Right Attitude IN Building Our World”, по програма Еразъм+, от Испания, Италия, Румъния, Македония, Литва и Турция, са работили заедно в клубове за неформални дейности с елементите Огън и Вода. Българските ученици - Пламена, Сиана и Димитър и от 9 "г" клас, заедно със своите партньори от останалите държави, са представили пред гостите съвместни презентации на тема „Социално включване“. По време на Международна конференция на тема „Неформални Образователни Методи“, преподавателите са представили свои разработки и презентации.

Литовското училище, домакинстващо срещата през март - Vilnius Santariskes Consulting – Teaching Center, е единственото болнично училище в страната, предоставящо образователни услуги на деца с нужда от продължителен болничен престой.

В кулминация на посещението, се е превърнала визитата в Литовския парламент, където участниците са имали възможност да присъстват на дебати между депутати в парламентарната зала. Там, ученици и учители са имали и среща-разговор с литовския депутат и председател на Комисията по Образование и наука – Витаутас Йозапайтис.

С вълнения е било наситено и посещението в Центъра за гражданско образование към Офиса на Президента на Република Литва. С интересни интерактивни методи и нетрадиционни подходи, домакините са представили пред гостите, миналото и настоящето на младата държава.

В края на месец май 2019г., добричката гимназия ще следващият домакин на последната среща за участниците в международния проект.

c