Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Културен проект с гости от четири държави домакинства Хуманитарна гимназия в Добрич

С „Добре дошли!“, днес в Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“ посрещнаха 18 чуждестранни гости, пристигнали в Добрич за участие в първата партньорска среща по новият двугодишен проект, в който Хуманитарна гимназия е партньор. По силата на проектната програма, добричката гимназия първа домакинства стартиращия форум, озаглавен „Силата на изкуството и спорта“.

Като партньори от българска страна, ръководството на Хуманитарна гимназия е подготвило редица културни и образователно-познавателни събития, с които да представи на гостите от Турция, Румъния, Гърция и Испания, интересни и същностни постижения в различни области, обуславящи историята, културата, спорта и туризма в региона.

СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ посреща 18 чуждестранни партньори по нов проект

Със специално подготвена за тази първа домакинска среща, културна и спортна програма, учениците предстои да покажат пред чуждестранните партньори, развитието в дейностите на училищните клубове по проекта – „Театър“, „Изобразително изкуство“ и „Спорт“.

Срещнахме се с Тодор Георгиев – директор СУ „Св.Св. Кирил и Методий“, който сподели за Про Нюз Добрич, кои са ключовите пунктове от реализацията на този международен проект.

"Започваме нов европейски проект, който е финансиран по програма "Еразъм +", на стойност малко над 20 000 евро - за период от две години. Основната цел на проекта, както и нашата лична, е да отключим нещо в децата, което иначе не съумяваме да направим в редовните часове. Създадохме едни прекрасни творчески клубове, свързани с изкуствата. Специално нашият основен ангажимент като партнираща страна, е свързан с театъра. Имаме действащи и клубове по изобразително изкуство и спорт. Най-главното е да успеем да създадем достатъчно добри условия за децата, за да развият своя потенциал в областта на изкуствата и спорта.

Реално, дейността ни по проекта вече започна и вече се виждат талантите на немалко от участниците. Всички вече с нетърпение очакваме какво ще се случи в четвъртък (на 14 март - б.р.), когато ще представим това, което сме подготвили - в Концертна зала на Общинския младежки център.

От 14 часа ще представим две наши театрални постановки, подготвени в клуб "Театър". Ще има музикални изпълнения, демонстрации по карате. Ще украсим с рисунки на наши ученици. Виждам, че колегите, които дойдоха, имат добро настроение, чувстват се добре. За нас това е особено позитивен знак, даващ ни гаранция, че проектът ще е успешен."

Какво включва учебната програмата в отделните проектни модули?

"Например, в клубните занимания по изобразително изкуство, учениците имат задължителна програма, която трябва да изпълняват. В един такъв клуб, основният акцент е върху изява на потенциално заложеният талант, на креативността - на всичко онова, което не успяваме да постигнем в редовните часовете. В България, например, няма заложени учебни часове по театър. Тази клубна форма е допълнителна възможност за някои от децата, за първи път да се качат на сцена и да изживеят емоцията на нещо, което в по-късен етап би могло да ги отведе на едно, вече професионално поприще. Всъщност, по този начин съумяваме да осигурим възможност на децата да опитат неща, които след това могат да се превърнат в техен житейски път.

В същото време, ще успеем да си "сверим часовниците" с колегите от чужбина – какво правят те, какво можем ние да им предложим като добра възможност, която те пък не са се сетили да използват. Ние също ще взаимстваме ценни и интересни практики от тях.

След тази първа партньорска визита, какво предвижда програмата на проекта?

"Следващата среща на партньорските екипи ще се проведе в Гърция. През 2020 година трябва да се реализират останалите партньорски домакинства - в Румъния, Испания и Турция. В заключителната фаза, всичко, което съвместно сме успели да направим през двугодишния период, ще бъде показано в цялостна филмова продукция."

c