Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ посреща 18 чуждестранни партньори по нов проект

По нов двугодишен европейски проект започва работа СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Добрич. То е партньор и първи домакин по проекта „Силата на изкуството и спорта“, съобщиха от учебното заведение.

Целта на партниращите си екипи от България, Турция, Румъния, Гърция и Испания е да превърнат училищата си в по-желано място за учениците, в което те учат, общуват и се забавляват заедно, като се организират клубове за театър, изобразително изкуство, музика и спорт. В тези извънкласни дейности пожелалите да участват ще имат възможност да развиват своето творческо мислене и креативност, ще усъвършенстват уменията си за работа в екип и създаване на позитивна подкрепяща среда. Извънкласните форми на обучение целят да развият потенциала, творческите способности и талантите на учениците, да осмислят по-добре свободното им време и престоя им в училище. Ангажирането по естествен начин на въображението, способностите и интересите съдейства за тяхното емоционално, интелектуално, физическо личностно развитие. Чрез извънкласните форми може да се доразвиват и разширяват знанията по даден учебен предмет, а също така - умения и таланти, които не са застъпени в задължителния за изучаване материал в съответните държави.

На 11-и март 2019 г. (понеделник) от 10,30 ч. домакините ще приветстват с „Добре дошли!“ в училище 18-те чуждестранни колеги, за да съпреживеят заедно специално подготвените от ученици и учители от партниращите си учебни заведения презентации „Моята страна, моят град, моето училище“. Като горди добричлии след обяд ще ги запознаем с комплекса „Старият Добрич“, с експозициите на Регионален исторически музей и Етнографска къща.

На следващия ден, от 10,30 ч. първокласниците с класен ръководител Кръстинка Монева и Добринка Ангелова ще представят в класната си стая под форма на седянка традиционни български обичаи, а Тодорка Ненова, Георги Събев и Димитър Христов ще включат чуждестранните си колеги в дейностите на клубовете ни по проекта - „Театър“, „Изобразително изкуство“ и „Спорт“. По-късно креативността на партньорите ще бъде провокирана чрез творческо занимание за изработване на мартеници в красивата ни художествена галерия. На 14-ти март (четвъртък) от 14,00 ч. в залата на ОМД „Захари Стоянов“ талантите на Средно училище „Свети свети Кирил и Методий“ ще представят пред партньорите и представители на многобройната ни общност специално подготвените за целта две театрални постановки, музикални изпълнения, народни танци, балет и демонстрации на най-изявените „каратеки“ от Карате-клуб Самурай.

c