Водещи новини - дясно Здраве

Здравните инспектори затвориха три басейна в област Добрич

Здравните инспектори са взели през последната седмица 37 проби от плувни басейни в област Добрич. Шест от тях не съответстват на нормативните изисквания, сочат данните на Регионалната здравна инспекция.

Отклоненията са по физико-химични и микробиологични показатели. В три от случаите има несъответствие по физико-химичен показател «Перманганатна окисляемост». В останалите случаи има по един с отклонение по показателя «Общ коли-титър», «Стафилококов титър» и «Ентерококов титър».

Взети са 9 проби по отношение на физико-химичен и микробиологичен контрол на питейни води, като една проба не съответства по микробиологични показатели «Колиформи» и «Ешерихия коли».

Взети са и 20 проби морска вода и 1 проба на лечебна кал, които съответстват на здравните изисквания.

По отношение на констатираните отклонения от здравните норми са издадени 8 предписания, от които пет за провеждане на хигиенни мерки и 3 за спиране на обектите от експлоатация.

След извършени проверки, удостоверяващи отстраняване на установени несъответствия със здравните изисквания, наложили спиране експлоатацията на обект с обществено предназначение и спиране на дейност в обект с обществено предназначение през периода са издадени 3 заповеди. Една от тях е за възстановяване експлоатацията на открит плувен басейн и 2 заповеди за възстановяване на дейност – използването на системи топла/студена вода в детско заведение.

Снимката е илюстративна

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *