Водещи новини - дясно Каварна Общество Регионални - начална

Природозащитник подкрепи изваждането на залива Болата от резервата

Художникът и природозащитник Владо Руменов подкрепи жителите на Българево и изваждането на залива Болата от резерват Калиакра.

Той обяви това дни преди насроченото за 12 април от Министерството на околната среда и водите обществено обсъждане на предложението на община Каварна за промяна в границата на резерват „Калиакра“ и Защитена местност (ЗМ) “Степите“.

“Българево е сред малкото добруджански села, които не са обезлюдени. В известна степен това се дължи и на близостта на залива Болата, който дава възможност за лятна почивка. Болата от своя страна, поради спецификата на крайбрежието е един от 5-те плажа между Балчик и нос Шабла, разстояние от около 80 км.
Много българевци инвестираха средства в скромните си имоти, за да ги направят конкурентно способни на туристическите вериги и привлекателни за туристи. Дават стаи под наем, изникнаха фамилни хотелчета… Всичко това бе направено със съзнанието за близостта на Болата.
Българевци разчитат на доходи от този туризъм!
Нямаме право да ги лишим от тях!”, заявява Руменов.

„От друга страна заливът Болата има щастието или нещастието да е в границите на резерват Калиакра, който познавам в подробности. Аз, като човек борил се и борещ се за запазването на дивата природа в България, особено по Черноморското ни крайбрежие, при това без да съм еколог, тук може би ще изпадна в известно противоречие, защото ще застана на страната на българевци.
Убеден съм, че при добро желание от страна на държавата може и агнето да остане цяло и вълкът да е сит. Имам предвид, че сравнително безболезнено би могло САМО плажът на Болата да се сдобие с особен режим на ползване, в който режим да е включен и лек, преместваем подкрепителен пункт. Проблемът с автомобилния достъп до сега се решаваше от самосебеси – паркоместата долу са ограничени”, заявява Владо Руменов.
Според него, е изключително важно в този „особен режим на ползване“ изрично да се впише, че е недопустимо строителството на каквото и да било! За бетон – да не говорим!

Руменов е известен като художник и природозащитник. Създател e на групата „Свободен Камен бряг“, която съществува от 2011-та г. Отстоява законността с цел да запази едно от най-красивите кътчета на България – с. Камен Бряг и да не се допусне застрояването на Яйлата. Прави публични множество данни около „реставрацията“ на крепостта Яйлата – проектът, несъобразен със световно утвърдени принципи за консервация и реставрация на паметници на културата. Кампанията за спасяване на Яйлата е номинирана от Българска фондация „Биоразнообразие“ за най-успешна кампания (акция, дейност), свързана с опазване на биоразнообразието у нас.

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.