Вторник, 09 юли 2024

09.07.2024

Последвайте ни

15 март - Ден на здравния инспектор и Световен ден на потребителите

На 15 март отбелязваме Световния ден на потребителите. Той се провежда под егидата на Потребителския интернационал – Consumers International. Това е организация, в която членуват над 200 неправителствени потребителски организации от цял свят.

Датата е избрана заради известната реч на американския президент Джон Ф. Кенеди, който на 15 март 1963 г. обявява пред Сената идеята за Закон за защита на потребителите. Кенеди посочва "четирите основни права на потребителя" - правото на безопасност; правото на информация; правото на избор; правото да бъдеш чут. По-късно са добавени още четири, като правото на образование, правото на задоволяване на основните потребности, правото на обезщетение, а също и правото на здравословна околна среда. Осемте права са залегнали в правилата за защита на потребителите, приети от ООН.

За първи път Световният ден на потребителите е отбелязан  през 1983 година, когато са представени „Насоки за защита на потребителите“ пред Департамента по икономически и социални въпроси на ООН.

За поредна година на 15 март ще бъде отбелязан Денят на здравния инспектор.

На тази дата с Постановление на Министерски съвет от 1967 година, поради нарасналите изисквания за хигиенен контрол и осъзнатата значимост за прилагане на хигиенните принципи е разкрита специалността „санитарен инспектор”. Осъществени са контакти с най-реномираните центрове за обучение в родината на специалността – Великобритания. Днес обучението се извършва в медицинските университети във Варна, Пловдив и София. Завършилите специалисти получават диплома за висше образование с образователна-квалификационна степен „професионален бакалавър” по специалност „Инспектор по обществено здраве” и „магистър” по специалност „Опазване и контрол на общественото здраве”.

c