Понеделник, 08 юли 2024

08.07.2024

Последвайте ни

13 януари е официален Ден на българското кино

На 13 януари отбелязваме официалния ден на българското кино. На тази дата през 1915 г. се състои първата прожекция на първия български игрален филм “Българан е галант”. Режисьор на кратката няма комедия е Васил Гендов, който играе и ролята на Българан.

Първият българин, купил пътуващо кино, е Владимир Петков през 1903 г. „Модерен театър“ е първият специално построен театър за излъчване на кинофилми. Неговото отваряне през 1908 г. в София дава начало на развитието на кинематографията в България. Националната кинематография се заражда 1910 г. с производството на хроникално-документални и научно-популярни филми. Най-старият запазен филм е „Откриване на Великото народно събрание във Велико Търново“ през 1911 г., за да се стигне до първият игрален филм през 1915г.

От 1915 до 1948 година, когато кинопроизводството се национализира, са създадени 55 филма. По време на комунизма се предпочитат филми с историческа и идеологическа насоченост, като се осъществява строг контрол от държавата и някои филми са спирани или сваляни от екраните. Най-голямото студио по това време е киностудио „Бояна“.

От 1915 г. до сега се водят спорове дали наистина “Българан е галант” е първият български филм. Освен това има спорове и за точната дата на прожекцията. Самият филм дори не е съхранен на лента. Официалната версия за унищожаването на всички копия на филмите на Гендов гласи, че по време на бомбардировките над София е улучена къщата му и всичко, което се намира в нея е изгоряло. Според втората версия, след 1944 г. новата власт унищожава умишлено архива на Гендов. През 1998 г. е направен римейк на филма, като негов режисьор е Юлиан Минков. Римейкът включва само една част от оригиналния сценарий. Сценаристът Деян Статулов разказва, че за основа са използвани оригиналния сценарий и режисьорските бележки на Гендов.

През 1997 г. започва историята на Международния София филм фест, който през 2010 година бе акредитиран от Международната федерация на асоциациите на филмовите продуценти (МФАФП) като фестивал с конкурс за първи и втори игрални филми. София филм фест е включен в класацията на нюйоркското седмично списание „Върайъти“ на 50-те най-добри фестивала, които не бива да се пропускат.

На 27 декември 2005 г. Министерският съвет обявява датата 13 януари за професионален празник на работещите в киното и официален Ден на българското кино.

c