Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

12 града, сред които и Добрич, искат индустриални зони с пари от плана за възстановяване

Проектите са за близо 384 млн. лв., което е почти двойно повече от бюджета от 212,5 млн. лв.

Индустриални зони и паркове и довеждаща инфраструктура за тях могат да бъдат изградени в 12 града в страната със средства по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Това са  Бургас, Видин, Горна Оряховица, Добрич, Ловеч, Пловдив, Русе, Свищов, Сливен, Стара Загора, София и Шумен.

Проекти бяха подавани както от общински администрации, така и от частни инвеститори. Заявеното финансиране по процедура „Програма за публична подкрепа за развитие на индустриални райони, паркове и подобни територии и за привличане на инвестиции (AttractInvestBG)“ е близо 384 млн. лв. Това е почти двойно повече от бюджета на мярката, който е 212,5 млн. лв.

Основната част от кандидатите са поискали финансиране за изграждане на довеждаща инфраструктура. Освен за такава, можеше да се покриват разходи за построяване на сгради за научно-изследователска дейност, както и създаване на вътрешна или екоинфраструктура (например станции за електромобили).

Оценката на проектните предложения вече започна и ще продължи максимум до началото на февруари 2024 г., след което ще бъде публикувано класиране. Очаква се договорите с одобрените кандидати да бъдат сключени до края на март 2024 г.

c