Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

„Пътнически превози“ Добрич: Нелегални превозвачи ни правят нелоялна конкуренция

Сигнал за препълнени автобуси по извънградска линия изведе отново на дневен ред проблема с нелегалните превозвачи.

Стефка Димитрова алармира тези дни, че всяка сутрин автобусът, който пътува от Добрич до селата Дъбрава, Кремена, Дропла, Сенокос, Безводица и обратно, е препълнен. В него пътуват и ученици и същото се повтаря и когато се прибират в 16.00 часа. „Всички деца имат закупени карти, вземат си талон за пътуване от Автогарата в Добрич. Та се пита в задачата, защо ръководството на Автогарата не знае колко карти за пътуване са закупени и защо автобусът е 17 местен?“, пише жената и предполага, че това препятства учениците да отидат на училище.

Про Нюз Добрич се обърна към управителя на „Пътнически превози“ Димитър Василев, който заяви, че веднага са предприети мерки и сутрин и следобед автобусите се дублират.

Той посочи обаче, че по линията се движи нелегален превозвач от с. Змеево, с личния си автомобил със 7 места. Предполага, че проблемът с препълнените превозни средства се е получил защото нелегалният е решил да не работи няколко дни.

„Всеки може да го види – той стои до автогарата и събира пътници“, казва Василев. По думите му, това изобщо не е единичен случай. Почти по всички извънградски направления имало нелоялна конкуренция на фирмата. Нередовните превозвачи спирали пред „Савимекс“, на паркинга зад автогарата и канели пътници за различни направления.

Василев е категоричен, че „Пътнически превози“ изпълнява коректно условията по договора си за извънградски превози за тази линия – и по отношение на автомобила, с който са участвали в конкурса, и по отношение на големината му.

„В момента ние влагаме допълнителен ресурс – пускаме по два буса общо с 38 места, но повече от 21 пътници не сме возили. Самите пътници са казвали, че нелегалният бус им е по-удобен, защото ги спира на центъра или до болницата. За нас това, че дублираме линията в момента, означава допълнителен разход за шофьор и гориво и финансово това ни натоварва. Не можем да продължим така да разхищаваме ресурс. Като не ни излязат сметките, ще спрем. А атаките са все към нас, никой не брои нелегалните“, коментира Василев.

Шефът на областния отдел на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ в Добрич Стефан Милев обясни за Про Нюз Добрич, в последните три години отделът не извършва контролна дейност. След направена реорганизация в началото на 2020 г. контролът се поема от Регионалната дирекция във Варна.

Милев сподели, че допреди 3 години в ДАИ Добрич са регистрирали нередовни превозвачи, но този контрол се извършва само с органите на полицията, тъй като инспекторите от ДАИ нямат право да спират частни автомобили. По думите му нелегалната превозваческа дейност е много трудно доказуема, отнема много време за наблюдение, трудно се намират свидетели, а делата в съда се проточват.

Про Нюз Добрич отправи запитване до Регионална дирекция „Автомобилна администрация“ Варна относно сигналите за нерегламентиран превоз на пътници от Автогарата в Добрич и какъв контрол е упражнен.

c