Сряда, 08 май 2024

08.05.2024

Последвайте ни

„Хамас“ разкритикува американското предложение за заложниците, защото не отговаря на искането му за постоянно примирие

Палестинското движение „Хамас“ разкритикува предложението на САЩ и други 17 държави, включително България, да освободи израелските заложници като начин за разрешаване на кризата в Газа. Според групировката призивът не отчита палестинските искания, съобщи Ройтерс.
Според изявление на движението „Хамас“ то остава отворено за предложения за примирие, но се придържа към основните си искания.
Междувременно запознати заявиха пред Ройтерс, че египетска делегация се е срещнала с израелски служители днес в търсене на начин да се подновят преговорите за слагане на край на войната в Газа и завръщането на оставащите в плен израелски заложници.
Източникът допълни, че Израел не е излизал с нови предложения, но е изразил готовност да обмисли възможно ограничено примирие, при което да се освободят 33 заложници, а не 40, както се говореше преди това. Според израелските медии разузнаването на страната смята, че има 33 жени, възрастни и болни измежду 133 души, които все още са заложници на „Хамас“.
Няма решение колко дълго ще продължи примирието, но ако такава размяна бъде договорена, паузата в боевете ще бъде "определено по-кратка от шест седмици", заяви източник на Ройтерс, пожелал анонимност. Египет е обезпокоен от вероятността от потенциален засилен приток на палестински бежанци от Газа, затова все по-настойчиво призовава за уреждане на кризата.
Междувременно Пер Лодхамар, високопоставен служител в Службата на ООН за противоминни действия, цитиран от Ройтерс, заяви, че разчистването на огромното количество отломки и неексплодирали боеприпаси от войната в Газа може да продължи 14 години. Според него бойните действия са произвели около 37 милиона тона отломки в силно урбанизирания и гъсто населен палестински анклав. По думите на Лодхамар, въпреки че е невъзможно да се определи точният брой на неексплодиралите боеприпаси в Газа, „те са най-малко 10 на сто“.

c