Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Жители на испанския град Малага излязоха на протест срещу масовия туризъм

Хиляди жители на испанския град Малага излязоха на протест срещу масовия туризъм, който според тях е причина за високите наеми и недостига на жилища, предаде ДПА.
Много от демонстрантите носеха плакати с надписи: "Малага не се продава" и "това не е туризъм, това е инвазия".
Според организаторите в съботния митинг са участвали около 25 000 души, въпреки че испанският в. "Паис" съобщи, че протестиращите са били около 15 000.
Малага е поредният испански град, в който се провеждат подобни протести. Демонстрации срещу масовия прилив на туристи имаше и в Майорка, Барселона и на Канарските острови.
Сдружението на наемателите в Малага казва, че постоянно нарастващият брой на посетителите, които наемат ваканционни апартаменти, е причина за недостига на жилища в града. "Градът страда, недоволството е голямо. Преди всичко жилищният проблем трябваше да бъде поставен на масата", заяви говорител на протестиращите пред в. "Паис".
В Малага има повече от 12 000 законно регистрирани ваканционни жилища и по този показател градът се нарежда на трето място в Испания след Мадрид и Барселона. Освен това много частни ваканционни имоти в Малага и в други градове приемат гости незаконно.

c