Неделя, 09 юни 2024

09.06.2024

Последвайте ни

Земеделците чакат до 17.01. дата за среща с властта, иначе - мащабни протести

Зърнопроизводителите в България настояват за среща с министър-председателя акад. Денков, вицепремиера Мария Габриел и финансовия министър Асен Василев. В противен случай се планират мащабни протести, стана ясно от пост във фейсбук на председателя на НАЗ Илия Проданов след вчерашната среща на Българска аграрна камара и Министерството на земеделието и храните.

5 часа е продължил диалогът, като в това време е обсъдена декларацията на Националната асоциация на зърнопроизводителите, изпратена до МЗХ, а министър Вътев е бил уведомен за сериозността на напрежението сред фермерите.

„Ние настояваме проблемите в земеделието да не бъдат пренебрегвани, затова очакваме до сряда официална дата и час за среща с министър-председателя акад. Денков, вицепремиера Мария Габриел и Финансовия министър Асен Василев.

Ако до 17.01.24 не получим информация за такава, започваме организация за ефективни протестни действия за следващата седмица!

За българското правителство трябва да е ясно, че колкото повече проблемите и техните решения се отлагат, толкова повече напрежението в сектора расте. Колеги, ние даваме това време на управляващите за реакция, защото не сме "терористи", а хора, които могат да водят нормален диалог“, посочва Проданов.

Той добавя, че в сряда се очаква да бъде предложен новият регламент за либерализация на търговията между Украйна и ЕС, като според него това ще засили недоволството в цяла Европа допълнително. „Вярвам, че нашите управляващи ще постъпят разумно, като ни поканят на среща, за да не трябва да решаваме проблемите на улицата“, пише Илия Проданов.

c