Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Зеленски призовава Запада да достави повече системи за противовъздушна отбрана на Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски още веднъж призова Запада да достави на Украйна повече системи за противовъздушна отбрана в светлината на продължаващите руски бомбардировки срещу украински населени места, предаде ДПА.
Само за последната седмица Русия е пуснала 800 планиращи бомби над Украйна, каза днес в Киев Зеленски. Той публикува видоклип с мащабни разрушения и пожари в Херсонска, Днепропетровска, Одеска и Запорожска област.
Седем души бяха убити вчера при руска атака срещу град Вилнянск в Запорожска област, припомня ДПА. Според последни данни от днес при атаката са били ранени повече от 40 души."Украйна се нуждае от повече системи за противовъздушна отбрана. Нуждаем се от силна подкрепа от нашите партньори", каза Зеленски. Украйна се нуждае от средства, за да сваля русите бомбардировачи, добави той.
Западът подкрепя Украйна с изпращането на системи за противовъздушна отбрана още от началото на руската инвазия. Киев обаче настоява съюзниците му да изпратят на Украйна повече системи "Пейтриът", които осигуряват по-добра защита от руските въздушни удари, посочва ДПА.

c