Понеделник, 17 юни 2024

17.06.2024

Последвайте ни

Зеленски призова от Харков Байдън и Си Цзинпин да се присъединят към срещата на върха за мир

Президентът Володимир Зеленски днес се обърна към президента на САЩ Джо Байдън и китайския лидер Си Цзинпин  да участват в неговата среща на върха за мир, предаде Ройтерс.
Украйна се надява да привлече възможно най-много държави на водените от Киев преговори в Швейцария следващия месец, насочени към обединяване на световното обществено мнение върху това как да се спре войната и да се окаже натиск върху руския президент Владимир Путин, който не е поканен.
Зеленски говори в англоезично видео, записано в североизточния град Харков, в овъглените останки на печатница, която беше разрушена в четвъртък при руски ракетен удар. Той заяви, че ще присъстват повече от 80 държави. 
Но не беше ясно дали Байдън ще бъде там, както и Пекин, който поддържа тесни връзки с Москва, не е казал дали ще присъства.
"Обръщам се към световните лидери, които все още са встрани от глобалните усилия на Глобалната среща на върха за мир - президента Байдън, лидер на Съединените щати, и към президента Си, лидер на Китай", каза Зеленски.
"Моля ви, покажете своето лидерство в напредъка на мира – на истински мир, а не просто пауза между ударите.
Зеленски добави, че срещата на върха ще "покаже кой в света наистина иска да сложи край на войната".
В своя мирен план Киев призовава за пълно изтегляне на руските войски и възстановяване на международно признатите граници  на страната.
Москва не смята това за възможно.

c