Петък, 05 юли 2024

05.07.2024

Последвайте ни

Започва изпращането на кенийски полицаи в Хаити

Първите кенийски полицаи, участващи в мисията срещу ширещото се бандитско насилие в Хаити, ще заминат за карибската островна държава в най-скоро време, съобщиха четирима от тях и бивш полицейски служител, пожелали да запазят анонимност, предаде Ройтерс.
През юли миналата година Кения доброволно изрази желание да оглави международните сили срещу насилието в карибската страна, където престъпни банди контролират по-голямата част от столицата Порт о Пренс и извършват масови убийства, отвличания и актове на сексуално насилие.
Разполагането на международните сили беше отлагано многократно заради съдебни оспорвания в самата страна и влошаване на сигурността в Хаити, което принуди през март изпълняващия длъжността министър-председател да подаде оставка.
Първоначалният контингент от няколкостотин полицейски служители ще бъде разположен там, преди към тях да се присъедини останалата част от общо 1000 души, заявиха четиримата полицаи от мисията. Те казаха, че очакват да спрат в трета страна преди да пристигнат в Хаити.
Според бивш полицейски служител, който е в контакт с членове на мисията, самолетът им трябва да излети утре. Говорител на кенийското правителство не отговори на искането на Ройтерс за коментар.
В допълнение към силите на Кения, също така Ямайка, Бахамските острови, Барбадос, Чад и Бангладеш са обещали да осигурят персонал за мисията от 2500 души, която се финансира предимно от САЩ.

c