Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Започнаха снимките на филма „Куцото куче на Антарктида“

Официалния старт на снимачния процес на първия български анимационен филм с документални елементи на тема Антарктида бе даден вчера. Това съобщи за БТА проф. Христо Пимпирев, основател и председател на Българския антарктически институт и директор на Националния център за полярни изследвания.
Филмът „Куцото куче на Антарктида“ ще представи пътя на антарктическите експедиции от Амундсен-Скот до българския принос към изследванията на Ледения континент.
“Куцото куче” е името на най-старата постройка на българската полярна база на остров Ливингстън от 1988 г. с размери 6 метра на 3.5 метра. През 2012 г. е обявена за музей – филиал на Националния исторически музей в София и е включена през 2015 г. в списъка на културно-историческото наследство на Антарктида, изготвен от Консултативното съвещание на Антарктическия договор. 
Филмовият екип се ръководи от режисьора Стефан Войводов, продуцентска къща „Декидис филмс“ и се реализира с финансовата подкрепа на Национален филмов център и любезната подкрепа на Бизнес парк София.
 

c