Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

Заловен със 100 дози марихуана дилър от Добрич опитал да избяга и нападнал полицаи

Апелативният съд във Варна отказа да го пусне от ареста

Варненският апелативен съд разгледа жалба на обвиняем в държане с цел разпространение на наркотици срещу определената му от Добричкия окръжен съд най-тежка мярка за неотклонение, съобщават от пресцентъра на ВАС.

Досъдебното производство е образувано срещу Атанас Й., който е задържаан за държането на над 68 грама марихуана, които били разпределени в 100 полиетиленови пакетчета и укрити зад трафопост.

Според прокуратурата показанията на свидетели, огледът на местопрестъплението, иззетите пакетчета и извършеният полеви тест доказват участието на задържания в престъплението. При по-лека мярка за неотклонение има реален риск той да се укрие или извърши престъпление. Освен това при задържането му е нападнал полицаите и е опитал да склони други хора да поемат вината му, обясни прокурорът.

Адвокатът смята, че не са налице опасностите, изисквани от закона, за определяне на най-тежката мярка за неотклонение.

Апелативният съд е преценил, че жалбата срещу определението на първата инстанция е неоснователна. Мъжът е задържан в момент, когато е изкопавал от тайник марихуаната.  Реална е опасността от извършване на престъпление, смята Апелативният съд. Освен това Атанас е осъждан два пъти, като е изтърпял наказанието си в края на август миналата година. Разпространението на дрога е извършено 6 месеца след излизането от затвора. Едното осъждане е за шофиране след употреба на марихуана.

Действителна е и опасността от укриване. Обвиняемият не просто е опитал да избяга от задържащите го полицейски служители, но е оказал съпротива и им е нанесъл удари, посочва още Апелативният съд – Варна. Той намери за правилно и законосъобразно определението на Добричкия окръжен съд, с което Атанас Й. е бил задържан под стража. Съдебният акт е окончателен и не може да се обжалва.

 

c