Петък, 05 юли 2024

05.07.2024

Последвайте ни

За православните християни започва Страстната седмица

Започва Страстната седмица, наречена още Седмицата на страданията и Велика неделя. Това е последната седмица от земния живот на Иисус Христос. 

Всеки ден от тази седмица се нарича велик – от Велики понеделник  до Велика събота. Според православния календар тази седмица завършва в навечерието на Великден – денят, в който се празнува Христовото възкресение. Във всеки един от тези дни се извършват специални служби от църквата.

На Велики понеделник Христос изобличава фарисеите, садукеите и книжниците, проповядва в храма и дава своите последни нравствени наставления. Разказва притчите за почит към Цезаря и за възкресението на мъртвите, също за Страшния съд и края на света, за 10-те мъдри девици, очакващи идването на Господа и за талантите. Христос прави пророчества за съдбата на град Йерусалим.

В българската православна традиция всеки от дните на Страстната седмица се отбелязва по особен начин.

Първите 3 дни (Велики понеделник, Велики вторник и Велика сряда) са отредени за почистване на къщата, двора и стопанските постройки, за миене и къпане на децата, като на тази рутинна дейност се придава символично пречистващ характер – прави се за здраве.

Сряда е денят, в който Юда предава Христос за 30 сребърника. На този ден християните си спомнят предателството му. На Велика сряда е обичайно да се приключва с ремонта на дома и да се приготвят яйца за боядисване за Великден. Вярва се, че яйцата, закупени на този ден, няма да се развалят дълго време. На този ден пийте вода без масло.

На Велики четвъртък е прието да се започне с ранното къпане. Вярва се, че водата на този ден придобива лечебна сила, а къпането и молитвата помагат за запазване на здравето на цялото семейство през годината. В четвъртък е обичайно да се пекат козунаци. Преди да приготвите тестото, трябва да се помолите и да изчистите мислите си, в противен случай няма да се получи. Също така на този ден е обичайно да се причестява, както и да се поставят хляб и благословена сол на масата. По традиция в четвъртък е обичайно да се купуват нови дрехи за децата. Препоръчително е обаче да не давате пари, тъй като това напомня за предателството на Юда.

Велики петък е известен още и като Разпети петък. Това е най-строгият ден от Страстната седмица. В памет на Христовите страдания е забранено да се приема храна. Вярва се, че "който се смее в петък, ще плаче цяла година“. Неразделна част от богослуженията на този ден е Плащаницата - голямо платно с изображение на тялото на Исус Христос в гроба. Яденето е забранено, докато не бъде изнесено на вечерната служба. Според легендата Йосиф от Ариматея увива тялото на Исус Христос след Неговите страдания и смърт на кръста в плащаница.

Велика събота се счита за ден за почивка. На Велика събота се възпоменава погребението на Христос и победата му над смъртта в ада и влизането в рая. На този ден завършват боядисването на яйцата и събирането на великденската кошница. Вечерта се отслужва Света литургия, след която се оповестява благата вест за Възкресение Христово.

c