Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

За последен път ОУ „Н. Й. Вапцаров“ в Добрич празнува 24 май, закриват го

След 70 години училището затваря врати от следващата учебна година по решение на Общинския съвет

Със сълзи в очите екипът на основно училище „Н. Й. Вапцаров“ в Добрич посрещна днешния 24 май. Тъгата замени празничното настроение днес, когато в двора на учебното заведение за последен път ехтяха гласовете на децата от последния випуск на школото със 70-годишна история. За последен път директорът поздрави ученици, родители и учители с един от най-значимите български празници - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

„Този 24 май е последният ни заедно. Но нека това бъде моментът, в който да се огледаме назад и да оценим постигнатото, да се радваме на успехите и да извлечем поуки от предизвикателствата, с които сме се сблъскали“, каза в приветствието си към присъстващите директорът Ани Великова. Тя бе избрана на поста само преди няколко месеца и бе сред най-добре представилите се на конкурса кандидати за училищни директори в цялата страна. Това обаче не попречи на Общинския съвет преди по-малко от месец да вземе решение училището да бъде закрито от следващата учебна година. Причината – демографската криза и намаляващия брой ученици.

„Завършването на учебната година е време за равносметка, но и за нови начала. Със затварянето на една врата се отварят много нови възможности и предизвикателства. Нека продължим да вървим напред със същия дух на устременост и вдъхновение, който ни води и днес. Пожелавам на всички още много нови учебни години! И, макар на ново място, запазете Вапцаров и Вапцаровската вяра в сърцата си!“, каза в заключение Ани Великова.

На 1.11.1953г. на скромно и радостно тържество инспекторката Янка Чолакова официално открива училище № 5. Строежът продължава 8 месеца. На 7.11.1959г. - официално е отпразнувана 50 годишнината от рождението на Никола Йонков Вапцаров. От този ден училище № 5 официално става Основно училище "Никола Йонков Вапцаров". От учебната 1962/1963 г. - училището става осмокласно.

Едни от емблематичните учители в ОУ "Н. Й. Вапцаров"

След закриването се предвижда сградата на училището да се използва за новия филиал за обучение на медицински сестри към Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ град Бургас.

c