Събота, 27 юли 2024

27.07.2024

Последвайте ни

За първи път в ДЗИ - Ген. Тошево бе приложен лапароскопски метод за изкуствено заплождане на овце

В Добруджанския земеделски институт за първи път беше извършено изкуствено осеменяване на 50 овце от Североизточната българска тънкорунна порода по лапароскопски метод със замразена семенна течност от елитни висококласни кочове с най-добри продуктивни качества от породата Австралийски меринос, съобщават от ДЗИ - Ген. Тошево.

Семенната течност е закупена от генбанката на ИАСРЖ (Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството) – София, а манипулациите бяха извършени от д-р Красимир Цанков от гр. Търговище. Обичайно заплождането на овцете се извършва по стандартния метод със свежа семенна течност. Това „облагородително“ кръстосване по лапароскопския метод със замразен семенен материал от елитни кочове се извършва с цел освежаване на кръвта и повишаване на жизнеността на животните и прираста в стадото.

Прилагането на лапароскопския метод на осеменяване при овцете започва още през 1990 г.. Първи в България демонстрира и прилага този метод д-р Ралчев от Института по планинско животновъдство в гр. Троян. Чрез метода се постига 75-80% заплодяемост на овцете. Манипулацията по осеменяването е много бърза – трае около 2 минути – и не причинява стрес у животните. Тридесет дни след осеменяването се извършва ехографско изследване. Предимствата на осеменяването със замразена семенна течност се състоят в това, че дори част от нея да остане неизползвана, тя може да се съхрани десетки години напред, докато свежата семенна течност трябва да се използва в рамките на много кратък период. При различните породи няма голяма разлика при прилагането на метода. При всички породи след прилагането на метода впоследствие се търсят основно добри показатели в приплодите.

В България лапароскопският метод на заплождане със замразена семенна течност все още не е широко разпространен. През последните години той е много предпочитан във Франция, защото по този начин може да се използва замразена семенна течност от високопродуктивни мъжки разплодници от различни части на страната, докато свежата семенна течност трябва да се използва в рамките на 12 часа след получаването й и тя не може да се достави за толкова кратко време до ферми от различни, по-отдалечени райони. Освен това станциите, където се получава и оценява семенната течност – генните банки за дадена порода – разполагат със замразена семенна течност от високопродуктивни кочове, които вече не са живи, но са съхранени с години ценни генетични качества, които могат да се предават в популациите в различни райони. По този начин добра генетика може да се пренася в цял свят.

c