Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Йеменското правителство приветства усилията на ООН за прекратяване на войната в Газа

Правителството на Йемен приветства усилията на ООН за прекратяване на бушуващата в страната гражданска война, след като воюващите страни обещаха да спазват ново примирие, предаде Франс прес.
След поредица от срещи в Саудитска Арабия и Оман бунтовниците хуси и правителството се ангажираха "с набор от мерки, насочени към прилагането на прекратяване на огъня в цялата страна". Освен това те се съгласиха "да възобновят всеобхватния политически процес под егидата на ООН", съобщи вчера световната организация.
Правителството на Йемен "приветства" изявлението на ООН относно "усилията, положени под егидата на ООН за прекратяване на войната", се казва в изявление късно снощи. Освен това правителството изказва благодарността си на Саудитска Арабия и Оман за положените усилия.
Йемен, най-бедната страна на Арабския полуостров, е обхванат от години от война между хусите и правителствените сили, подкрепяни (от 2015 г. насам) от коалиция, ръководена от Саудитска Арабия. Намесата на Саудитска Арабия не успя да изтласка хусите от обширните територии, които те контролираха, и сега Рияд търси изход от конфликта, припомня АФП.
Насилието до голяма степен намаля след примирие, подписано с посредничеството на ООН. То изтече през октомври миналата година, но като цяло се спазва.
Конфликтът доведе до смъртта на стотици хиляди души и до разселването на милиони.
Според ООН обявеното в събота споразумение включва, наред с други ангажименти, и възобновяване на износа на петрол. "Сега ООН води преговорите, като саудитците се оттеглят и позволяват на ООН да управлява бъдещите политически споразумения", заяви Ахмед Наги от центъра за анализи Международна кризисна група. 

c