Събота, 06 юли 2024

06.07.2024

Последвайте ни

Йеменските хуси разширяват обсега на атаките си срещу кораби

Според официални лица евентуална атака на йеменските бунтовници хуси днес е била насочена към кораб, който се е намирал по-далеч от мястото на почти всички предишни нападения в Аденския залив, което може да показва разширяване обхвата на действията на групировката, съобщи Асошиейтед прес. 
Нападението се случва в момент, когато САЩ изпратиха самолетоносача "Дуайт Айзенхауер" обратно у дома след осеммесечна мисия в Близкия изток, по време на която от него се ръководеше американският отговор на нападенията на хусите. Тези нападения намалиха драстично корабоплаването по маршрута, който е от решаващо значение за азиатските, близкоизточните и европейските пазари, в кампания, която според хусите ще продължи, докато трае войната между Израел и "Хамас" в ивицата Газа.
Нападението е станало днес сутринта в Аденския залив на около 450 км югоизточно от Ништун, град в Йемен, който е близо до границата с Оман, според Центъра за морски търговски операции на британската армия. Този регион от дълго време се държи от сили, съюзени с йеменското правителство в изгнание, което се бори с хусите, откакто бунтовниците превзеха столицата Сана през 2014 г. 
Нападението е извършено недалеч от североизточната част на йеменския остров Сокотра, който също се държи от съюзници на правителството в изгнание. 
"Капитанът на търговски кораб съобщава за експлозия в непосредствена близост до кораба", съобщиха от британската агенция. "Съобщава се, че екипажът е в безопасност и плавателният съд продължава към следващото си пристанище."
Подозренията веднага паднаха върху хусите, които засега не са поели отговорност за нападението. Известно е, че в региона действат и сомалийски пирати, които обаче обикновено превземат кораби за откуп, а не извършват нападения срещу тях, посочва АП.

c