Понеделник, 08 юли 2024

08.07.2024

Последвайте ни

Ято от 2500 щъркела прелетя над Добрич

Ята от десетки хиляди бели щъркели прелитат над област Добрич по пътя си

Съпроводих едно такова ято от 2500 птици от Стожер което пресече града ни някъде над полицията, като дълго се точеше в облачното небе. Това съобщи в социалната мрежа любителят орнитолог Валентин Катранджиев. По думите му от седмица насам наблюдава всеки ден над Добрич да прелитат ята от бели щъркели.

Щъркелите са част от всички 44 вида птици, които са реещи. Те използват термалите, като се издигат нагоре, отварят криле и се реят, без да изразходват енергия. По този начин птиците се реят над земната повърхност като преминават огромни разстояния към набелязаната посока. Така пестят значителна енергия като свиват крилете си доста рядко. Основният поток на европейската популация преминава над територията на България. Пътят от Субсахарска Африка до Източна Европа се изминава за по-малко от месец при средна скорост на полета от 38,2 km/h и средна дневна продължителност от 8 часа и 48 минути.

През територията на България минава основен миграционен път - Виа Понтика. Страната ни е една от ключовите за птиците, през нея минава голяма част от популацията на белия щъркел, гнездящ в Европа. Повечето отлитащи птици, търсят най-подходящия път от гледна точка на въздушните потоци, в най-източната част на континента. На тези условия отговаря крайбрежието на Черно море.

Снимка: Валентин Катранджиев

c